30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Ideą konkursu jest identyfikowanie regionalnych produktów i dań, a także ich promocja. Ważnym aspektem jest również przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. W tegorocznej edycji konkursu Perły otrzymało 58 nominowanych produktów i 15 potraw nagrodzonych na szczeblu regionalnym.
Laureaci z województwa świętokrzyskiego to:
Ponadto podczas Wielkiego Finału wręczonych zostało 5 Kluczy do Polskiej Spiżarni. Nagroda ta jest przyznawana osobom lub organizacjom, które mają wyjątkowe zasługi w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi.
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałków województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w poszczególnych regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” pokazuje ogromny potencjał smaków drzemiących w regionach oraz to, jak wiele mamy wciąż do odkrycia pod tym względem. Przez 18 lat trwania konkursu wyłoniono już ponad 20 tys. produktów!
Justyna Żak-Wójcik