Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Wykorzystanie alternatywnych dla soi GMO źródeł białka w żywieniu zwierząt

Wykorzystanie alternatywnych dla soi GMO źródeł białka w żywieniu zwierząt

2019-02-21

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało „Plan w sprawie działań umożliwiających wykorzystanie alternatywnych źródeł białka dla białka soi GM w żywieniu zwierząt”. Dokument został opracowany na potrzeby ograniczenia stosowania białka modyfikowanego genetycznie w paszach. Ma on umożliwić zredukowanie deficytu białka paszowego. Autorzy wskazują w nim alternatywne źródła biała dla białka GM oraz działania jakie powinny być prowadzone w celu zwiększenia udziału krajowych źródeł białka w paszach.

Polska importuje ponad 2,5 mln ton śruty sojowej, głównie modyfikowanej genetycznie. Krajowa produkcja wysokobiałkowych surowców paszowych wynosi 1,96 mln ton (w tym 1,49 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej). Powierzchnia uprawy roślin strączkowych wynosi ok. 200 tys. ha, a średni plon 21,7 dt/ha. Krajowa produkcja nie zaspokaja rosnącego zapotrzebowania na pasze wysokobiałkowe.

Alternatywne źródła białka wobec białka GM

  1. Soja non GMO. Aktualnie w badaniach COBORU 45 odmian.
  2. Nasiona roślin bobowatych strączkowych: grochu, bobiku, łubinów.
  3. Śruta rzepakowa
  4. Przetworzone białko zwierzęce
  5. Białko owadzie

W planie działań na rzecz zwiększenia zasobów własnych pasz białkowych uczestniczą jednostki naukowe. COBORU Słupia Wielka opracował program „Inicjatywa białkowa”, w ramach którego prowadzone są doświadczenia z roślinami bobowatymi, tworzone są listy zalecanych odmian, a wyniki doświadczeń są popularyzowane wśród rolników. IUNG Puławy oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu realizują wieloletni program „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju.”. Badania dotyczą genetyki, hodowli, nowoczesnych elementów agrotechniki, oznaczania wartości pokarmowej i zasad żywienia oraz modeli rynkowych produkcji pasz.

Działania w zakresie promowania alternatywnych źródeł białka

  1. Rozszerzenie badań naukowych.
  2. Rozwój hodowli nowych odmian.
  3. Stale poszerzanie oferty odmian soi, pozostałych upraw bobowatych oraz rzepaku.
  4. Zwiększanie produkcji kwalifikowanego materiału siewnego.
  5. Wdrażanie i upowszechnianie wyników prac doświadczalnych i rekomendacji odmian.
  6. Zwiększenie uprawy soi i pozostałych bobowatych grubonasiennych.
  7. Zwiększenie zainteresowania przemysłu paszowego wykorzystaniem nasion krajowej soi i innych roślin bobowatych.
  8. Aktywizacje branżowych związków hodowców zwierząt w wykorzystaniem rodzimych pasz białkowych.
  9. Tworzenie powiązań komercyjnych producenci-przetwórcy-hodowcy.

Działania w zakresie upowszechniania alternatywnych źródeł białka

  1. Popularyzacja osiągnięć nauki w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa białkowego kraju.
  2. Popularyzacja wiedzy z zakresu uprawy soi i roślin wysokobiałkowych, bobowatych grubonasiennych.
  3. Produkcja pasz wytworzonych bez użycia organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
  4. Zachęcenie podmiotów działających na rynku pasz do skupu i przetwórstwa roślin wysokobiałkowych.
  5. Upowszechnianie wyników doświadczeń oraz rekomendacja odmian (LZO).
  6. Upowszechnianie materiałów nt. integrowanej uprawy soi i innych bobowatych grubonasiennych.
  7. Organizacja konferencji, pokazów polowych i wyjazdów studyjnych.
  8. Prowadzenie szkoleń dla rolników.
  9. Publikacje w prasie branżowej i internecie.

Działania sprzyjające rozwojowi produkcji roślin wysokobiałkowych

Wsparcie finansowe producentów:

  1. Płatność do roślin strączkowych uprawianych na ziarno. W 2018 r. stawka wynosiła 721,04 zł/ha dla gospodarstw do 75 ha i 360,52 zł/ha dla gospodarstw powyżej 75 ha.
  1. Płatność do produkcji roślin pastewnych wysokobiałkowych przeznaczonych do produkcji pasz objętościowych. W 2018 roku stawka wynosiła 438,71 zł/ha.
  2. Dopłaty do materiału siewnego. W 2018 r. stawka wynosiła 163,42 zł/ha.

Pomocy udziela się również w ramach programów PROW 2014-2020.

Opracowany plan jest zgodny z działaniami Komisji Europejskiej w zakresie rozwoju produkcji pasz wysokobiałkowych.

Krzysztof Domagała

udostępnij
do góry