Już wiemy, które produkty tradycyjne były najlepsze w XIX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2019. W niedzielę, 16 czerwca br., w Parku Miejskim w Kielcach odbył się finał regionalny XIX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2019, w którym o tytuł najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego rywalizowały 53 produkty wytwarzane przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.
Konkurs rozpoczął się oficjalnym otwarciem. Dokonał go Marek Jońca, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Przedstawił ośmioosobowy skład komisji pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, koordynatora krajowego konkursu i prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Wydarzeniu towarzyszył kiermasz produktów regionalnych oraz koncert laureatów XLIII Buskich Spotkań z Folklorem. Jak co roku swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentował między innymi Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Przez kilka godzin komisja konkursowa oceniała produkty, które zgromadzone były pod wspólnym namiotem w centralnej części placu parkowego, gdzie - pomimo niemiłosiernego upału - wszyscy w bardzo dobrej atmosferze towarzyszącej konkursowi, cierpliwie czekali na ostateczny werdykt. Jak się okazało, komisja miała nie lada trudność z wyborem tych najlepszych, gdyż wśród tegorocznych konkursowiczów było bardzo wiele wyjątkowych i wysokiej jakości produktów, jak np. wędlin, w tym boczków, ponadto serów kozich, olejów tłoczonych na zimno, miodów wiosennych (należą do najbardziej szlachetnych i cennych smakowo spośród wszystkich miodów kwiatowych) oraz tzw. produktów mieszanych. Ostatecznie wybrano 21 laureatów, przyznając 11 nagród głównych i 10 wyróżnień oraz nominowała trzy produkty do nagrody krajowej „Perła” 2019 spośród ubiegłorocznych laureatów konkursu.
Poniżej produkty nagrodzone w tegorocznej XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
Laureaci pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, które wręczył Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. Nagrody za wyróżnienia ufundował ŚODR w Modliszewicach oraz sponsorzy, w tym instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR w Modliszewicach przy promocji żywności regionalnej, tj.: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski oraz „Wędliny Tradycyjne Zapart” - Jolanta Zapart z Krzyszkowic w powiecie kazimierskim.
Teresa Wąsik