Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Znamy świętokrzyskich laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2019

Znamy świętokrzyskich laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2019

2019-06-18

Już wiemy, które produkty tradycyjne były najlepsze w XIX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2019. W niedzielę, 16 czerwca br., w Parku Miejskim w Kielcach odbył się finał regionalny XIX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2019, w którym o tytuł najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego rywalizowały 53 produkty wytwarzane przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.

Konkurs rozpoczął się oficjalnym otwarciem. Dokonał go Marek Jońca, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Przedstawił ośmioosobowy skład komisji pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, koordynatora krajowego konkursu i prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Wydarzeniu towarzyszył kiermasz produktów regionalnych oraz koncert laureatów XLIII Buskich Spotkań z Folklorem. Jak co roku swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentował między innymi Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Przez kilka godzin komisja konkursowa oceniała produkty, które zgromadzone były pod wspólnym namiotem w centralnej części placu parkowego, gdzie - pomimo niemiłosiernego upału - wszyscy w bardzo dobrej atmosferze towarzyszącej konkursowi, cierpliwie czekali na ostateczny werdykt. Jak się okazało, komisja miała nie lada trudność z wyborem tych najlepszych, gdyż wśród tegorocznych konkursowiczów było bardzo wiele wyjątkowych i wysokiej jakości produktów, jak np. wędlin, w tym boczków, ponadto serów kozich, olejów tłoczonych na zimno, miodów wiosennych (należą do najbardziej szlachetnych i cennych smakowo spośród wszystkich miodów kwiatowych) oraz tzw. produktów mieszanych. Ostatecznie wybrano 21 laureatów, przyznając 11 nagród głównych i 10 wyróżnień oraz nominowała trzy produkty do nagrody krajowej „Perła” 2019 spośród ubiegłorocznych laureatów konkursu.

Poniżej produkty nagrodzone w tegorocznej XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

Pierwsze nagrody

  1. Boczek przerastany od Bonarka - Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Wiesław Bonarek, Wiązownica Duża, pow. staszowski
  2. Zakamieński kozi ser z orzechami - Farma Jaga Zakamieńskie Sery Kozie, Bogucice Drugie, pow. pińczowski
  3. Miód fasolowy - Gospodarstwo Pasieczne, Mateusz Zygmunt, Łążek, pow. sandomierski
  4. Miód wielokwiatowy - „Pasieka Dobra Pszczoła”, Małyszyn Dolny, pow. starachowicki
  5. Janowicki dżem z czarnej porzeczki - Koło Gospodyń Wiejskich Janowianki, Janowice Poduszowskie, pow. buski
  6. Olej lniany tłoczony na zimno - Olejarnia Ptak, Krzysztof Kafara, Wodzisław, pow. jędrzejowski
  7. Bułka parka - Piekarnia R. Dobrowolski, Kielce
  8. Sok z czarnego bzu znad Wolanki - Lucyna Kaczmarzyk, Wólka Trzemecka, pow. ostrowiecki
  9. Wino z regionu sandomierskiego - Villa Sichów, Stefan Dunin-Wąsowicz, Sichów Duży, pow. staszowski
  10. Pan Paweł - piwo z Kurozwęk - Aurore Strapart Browar, Kurozwęki, pow. staszowski
  11. Szydłowianka śliwka w czekoladzie - PURPLE VALLEY Sp. Z o.o. Agnieszka Wierzbicka-Baxter, Szydłów, pow. staszowski

Wyróżnienia

  1. Kiełbasa swojska od Karola - Karol Kwapiński, Starachowice
  2. Ser sandomierski - Panicz z kozieradką - Produkcja Serów Mariusz Małkiewicz „Dziedzic”, Drygulec, pow. opatowski
  3. Kozi jogurt od Kafary - Gospodarstwo Ekologiczne, Radosław Kafara, Piasek Wielki, pow. buski
  4. Masło ze Strzałkowa - „Farma Łukasików”, Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, pow. buski
  5. Miód spadziowy iglasty z okolic „Szlaku Jagiellońskiego” - Pasieka Brzezina, Krzysztof Bolon, Szwagrów, pow. staszowski
  6. Ocet jabłkowy z Powiśla - Stowarzyszenie „Żabieckie Powiślanki”, Żabiec, pow. buski
  7. Olej lniany z Mikułowic - Olejarnia Zagłoby, Mariusz Roszkowski, Mikułowice, pow. buski
  8. Podpłomyki donoskie - Koło Gospodyń Wiejskich „Donoskie Gosposie” w Donosach, pow. kazimierski
  9. Kawa z topinamburu - Gospodarstwo Rolne, Szymon Płusa, Skarżysko Kościelne, pow. skarżyski
  10. Słoik z gęsiną z Lubani - Gospodarstwo Agroturystyczne „Różane Wzgórze”, Lubania, pow. kielecki

Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2019”

  1. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa - „MAT-MAS”, Tadeusz Matuszewski, Bęczków, pow. kielecki
  2. Rytwiański karp wędzony - Rytwiański Karp, Wacław Szczoczarz, Szczeka, pow. staszowski
  3. Lody Jagodowe ze Złotej - Zakład Cukierniczy, Jacek Poniewierski, Kielce

Laureaci pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, które wręczył Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. Nagrody za wyróżnienia ufundował ŚODR w Modliszewicach oraz sponsorzy, w tym instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR w Modliszewicach przy promocji żywności regionalnej, tj.: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski oraz „Wędliny Tradycyjne Zapart” - Jolanta Zapart z Krzyszkowic w powiecie kazimierskim.

Fundatorzy nagród w konkursie NKD

  1. Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
  2. Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów
  3. Świętokrzyska Izba Rolnicza
  4. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  5. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
  6. „Wędliny Tradycyjne Zapart” - Jolanta Zapart, Krzyszkowice
  7. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Teresa Wąsik

Konkurs NKD - finał wojewódzki w Kielcach [fot. M. Wiaderny]

udostępnij
do góry