W niedzielę, 10 czerwca, w Parku Miejskim w Kielcach odbył się Finał Regionalny XVIII Edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” 2018. O tytuł najlepszego żywnościowego produktu regionalnego województwa świętokrzyskiego walczyło 55 wyrobów, a wszystkie wytwarzane są przez lokalnych przetwórców oraz koła gospodyń wiejskich.
Dziewięcioosobowa Komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, koordynatora krajowego konkursu i prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, wybrała 21 najlepszych. A więc takich, które zgodnie z regulaminem wytwarzane są w tradycyjny sposób, posiadają tradycyjny skład (bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku) oraz mają związek z naszym regionem.
Tegoroczną edycję konkursu zdominowały wędliny i sery, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze oraz produkty mieszane, a także miody majowe - najbardziej szlachetne i najcenniejsze pod względem smakowym spośród miodów kwiatowych. Warto podkreślić, że ranga konkursu NKD na przestrzeni tych prawie dwudziestu lat wzrosła, udział w konkursie ma dziś szczególne znaczenie wizerunkowe i prestiżowe dla producentów, o czym przekonali się laureaci poprzednich jego edycji. To dzięki konkursowi nagrodzone produkty stały się bardziej rozpoznawalne i poszukiwane przez konsumentów, co przełożyło się na wzrost ich sprzedaży i dochodów dla ich wytwórców. Wiele z nich jest dziś wizytówką kulinarną naszego regionu oraz wpływa na uatrakcyjnienie jego oferty turystycznej. Konkurs jest też przedpolem do ubiegania się o udział np. w krajowym systemie jakości „Jakość Tradycja”, jako że wyodrębnia i promuje tradycyjne produkty żywnościowe wysokiej jakości, znaki i marki lokalne jak „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, która wyróżnia tylko produkty tradycyjne znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych lub nagrodzone w konkursach NKD i ich producentów, a także restauracje i gospodarstwa agroturystyczne posiadające w swojej ofercie potrawy kuchni regionalnej. Również znak „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” akcentuje żywność tradycyjną. Wielu laureatów konkursów NKD posiada dziś ten znak, choć jego przyznawanie jest rozszerzone również na żywność lokalną niekoniecznie wytwarzaną tradycyjnie. Potwierdzanie jakości poprzez znaki jakości, nagrody czy certyfikaty przyczynia się do większej wiarygodności i zaufania do produktów. Tak wyróżnione produkty dają klientowi poczucie bezpieczeństwa i gwarancję, że jest on rzeczywiście tradycyjny.
Pierwsze nagrody
Wyróżnienia
Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2018”
Laureaci głównych nagród w konkursie otrzymali z rąk wicemarszałka województwa świętokrzyskiego Piotra Żołądka i Sławomira Neugebauera, dyrektora Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska UM, cenne nagrody rzeczowe. Nagrody wyróżnienia ufundowały podmioty i instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, które współpracują z ŚODR Modliszewic przy promowaniu żywności regionalnej, tj.: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział terenowy w Kielcach, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu oraz ŚODR Modliszewice. Pozostali uczestnicy konkursu również nie wyjechali z Kielc bez upominków. Nagrody pocieszenia oraz dyplomy okolicznościowe ufundował ŚODR Modliszewice.
I w tym roku konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym ponad 20 wystawców oferowało swoje wyroby. Funkcjonują oni pod szyldem „Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”, pod marką „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, marką lokalną „Dobre produkty lokalne Sandomierz” oraz drobnych wytwórców wyrobów tradycyjnych i lokalnych współpracujących z ŚODR. Na jarmarku można było kupić między innymi soki z Bielin od państwa Kotów, sery dojrzewające z Serowni Podłazy, sery podpuszczkowe z Farmy Łukasików, miody z Pasieki Wędrownej Zygmunta Mateusza oraz z Pasieki Rodzinnej „Miody Napękowskie”, wędliny Tadeusza Matuszewskiego z Bęczkowa, oleje tłoczone na zimno z Olejarni Zagłoba z Mikułowic, Lody z lodziarni ze Złotej, Tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa z Pracowni Tortów Artystycznych Moniki Pasterczyk oraz wiele innych produktów. Również Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego miała swoje stoisko, na którym promowano projekty „Polskie mleko gwarancją jakości i smaku” i „Polskie produkty zbożowe gwarancją jakości”. Izba prezentowała produkty tradycyjne ze znakiem „Jakość Tradycja”, w tym chleby z piekarni Dobrowolskich z Kielc. Nie zabrakło też materiałów informacyjnych i ulotek na temat systemu jakości „Jakość Tradycja” oraz cieszącego się dużym powodzeniem wśród zwiedzających periodyku „Smak i Tradycja”.
Nie mogło zabraknąć stoiska informacyjnego Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Modliszewice, gdzie służyliśmy doradztwem głównie z zakresu możliwości sprzedaży i przetwarzania żywności przez rolników. Ale mówiliśmy też o walorach smakowych i zdrowotnych żywności tradycyjnej oraz o Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Prezentowaliśmy nasze wydawnictwa, czyli Aktualności Rolnicze, ulotki i broszury Nie mogło zabraknąć stoiska informacyjnego Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Modliszewice, gdzie służyliśmy doradztwem głównie z zakresu możliwości sprzedaży i przetwarzania żywności przez rolników. Ale mówiliśmy też o walorach smakowych i zdrowotnych żywności tradycyjnej oraz o Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Prezentowaliśmy nasze wydawnictwa, czyli Aktualności Rolnicze, ulotki i broszury m.in. o uprawie ziół, przedsiębiorczości, rolnictwie społecznym, rolniczym handlu detalicznym. Podobne stoisko informacyjne miał również KOWR odział Kielce.
Fundatorzy nagród:
Teresa Wąsik
Zdjęcia: Elżbieta Musiał, Anna Michalska