Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie oraz kilka innych nagrodzonych produktów tradycyjnych królowało w tym roku w skansenie w Tokarni podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja
Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 21 maja 2023 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Zapraszamy na finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w TokarniZabawa, koncerty, telewizja, wieka estrada a przede wszystkim najlepsza atmosfera oraz zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich - to główni bohaterowie Festiwalu „Polska od Kuchni” Ta wyjątkowa i niepowtarzalna trasa jedzie w Polskę już po raz trzeci!
Festiwal Polska od Kuchni - trwają zapisy do konkursów dla kół gospodyń wiejskich (do 31 marca)Zapraszamy do udziału w XXII edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2023 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”Zapraszamy koła gospodyń wiejskich do udziału w VIII edycji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Zgłoszenia od 1 do 31 marca 2023 r.
Startuje Bitwa Regionów - VIII edycja konkursu kulinarnego dla KGW. Zgłoszenia do 31 marcaTradycja wypieku pączków na ziemiach polskich pojawiła się w XIX wieku. Z biegiem czasu stała się symbolem święta - tłustego czwartku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zjedzenie tego dnia przynajmniej jednego pączka przynosi szczęście, więc w każdym domu zwyczaj ten do dziś jest kultywowany.
Na tłusty czwartek - pączki opatowskie od SzaregoKoło Gospodyń Wiejskich w Jędrzejowie powstało w listopadzie 2009 roku. Tworzą je osoby starsze (panie i panowie) mieszkające w Jędrzejowie w powiecie ostrowieckim. Obecnie koło liczy piętnaście członków. Działalność Koła jest wszechstronna. Polega głównie na współpracy z różnymi stowarzyszeniami, klubami i innymi KGW oraz na integracji z lokalnym społeczeństwem.
Boże Narodzenie z KGW JędrzejówWalka z marnowaniem żywności staje się ważnym zadaniem wszystkich krajów, jest wyzwaniem globalnym. Ma ona znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w czasie narastających kryzysów zewnętrznych i zachwiania ciągłości łańcuchów dostaw żywności. Żywność marnuje się na każdym etapie łańcucha żywnościowego, ale przede wszystkim w gospodarstwach domowych.
Szanuj żywność - stosuj zasadę 4POferta szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków wzbogaciła się o kolejne produkty lokalne i regionalne charakterystyczne dla naszego województwa. Dwudziestu siedmiu nowych członków szlaku kulinarnego otrzymało certyfikat marki podczas zorganizowanej 16 listopada 2022 r. w Strawczynku konferencji pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”.
Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia SmakówZapraszamy na konferencję pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”, która odbędzie się 16 listopada 2022 r. w godzinach od 9.30 do 15.00 w restauracji „Szafranowy Dwór” w Strawczynku.
„Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna” - zapraszamy do udziału w konferencji