Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 80.

  • Szanuj żywność - stosuj zasadę 4P 2022-11-24

    Szanuj żywność - stosuj zasadę 4P

    Walka z marnowaniem żywności staje się ważnym zadaniem wszystkich krajów, jest wyzwaniem globalnym. Ma ona znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w czasie narastających kryzysów zewnętrznych i zachwiania ciągłości łańcuchów dostaw żywności. Żywność marnuje się na każdym etapie łańcucha żywnościowego, ale przede wszystkim w gospodarstwach domowych.

    Szanuj żywność - stosuj zasadę 4P
  • Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzysk 2022-11-17

    Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków

    Oferta szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków wzbogaciła się o kolejne produkty lokalne i regionalne charakterystyczne dla naszego województwa.  Dwudziestu siedmiu nowych członków szlaku kulinarnego otrzymało certyfikat marki podczas zorganizowanej 16 listopada 2022 r. w Strawczynku konferencji pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”.

    Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków
  • „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna 2022-10-25

    „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna” - zapraszamy do udziału w konferencji

    Zapraszamy na konferencję pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”, która odbędzie się 16 listopada 2022 r. w godzinach od 9.30 do 15.00 w restauracji „Szafranowy Dwór” w Strawczynku.

    „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna” - zapraszamy do udziału w konferencji
  • 2022-09-26

    Świętokrzyskie produkty regionalne nagrodzone „Perłami” 2022

    Miło nam poinformować, że trzy produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „Perła 2022” dla wyjątkowych produktów tradycyjnych. Prestiżowe nagrody przyznawane są przez krajową kapitułę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

    Świętokrzyskie produkty regionalne nagrodzone „Perłami” 2022
  • 2022-09-14

    „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” najlepszą publikacją tematyczną WODR!

    Mamy zaszczyt poinformować, że publikacja „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” zajęła pierwsze miejsce w 30. edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego.

    „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” najlepszą publikacją tematyczną WODR!
  • Dzień Czekolady w Bieganowie 2022-07-25

    Dzień Czekolady w Bieganowie

    W niedzielę, 24 lipca 2022 roku w Bieganowie w gminie Radków (powiat włoszczowski) odbył się Dzień Czekolady. Pomysłodawcą i organizatorem przedsięwzięcia było Koło Gospodyń Wiejskich w Bieganowie przy wsparciu Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Radków oraz Kieleckiego Forum Rozwoju - Kielce Plus.

    Dzień Czekolady w Bieganowie
  • Rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia 2022-06-28

    Rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® - zapraszamy do udziału w szkoleniu i procesie certyfikacji

    Zapraszamy producentów wytwarzających tradycyjne produkty żywnościowe z województwa świętokrzyskiego do wzięcia udziału w szkoleniu oraz procesie certyfikacji nadania marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Nabór trwa do 5 lipca 2022 r.

    Rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® - zapraszamy do udziału w szkoleniu i procesie certyfikacji
  • Piknik "Poznaj dobrą żywność" już w najbliżs 2022-06-21

    Piknik "Poznaj dobrą żywność" już w najbliższą niedzielę w Warszawie

    Już w najbliższą niedzielę, 26 czerwca br. zapraszamy na Piknik Poznaj Dobrą Żywność na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Podczas Pikniku prezentowana będzie polska żywność wysokiej jakości: produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, Produkt polski, produkty regionalne i tradycyjne oraz ekologiczne.

    Piknik "Poznaj dobrą żywność" już w najbliższą niedzielę w Warszawie
  • Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu 2022-06-15

    Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    W malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się w niedzielę, 12 czerwca 2022 r. finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju

    Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
  • Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej scener 2022-06-14

    Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej scenerii

    W urokliwym miejscu - Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu w powiecie koneckim odbył się 11 czerwca 2022 r. „Przegląd Kół Gospodyń Wiejskich”. Rozstrzygnięto także pierwszy etap konkursu „Bitwa Regionów”.

    Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej scenerii
do góry