Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 101.

  • Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulina 2024-03-11

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”

    Zapraszamy do udziału w 23. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2024 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”
  • Co przygotujemy na wielkanocny stół? 2024-03-27

    Co przygotujemy na wielkanocny stół?

    Święta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.

    Co przygotujemy na wielkanocny stół?
  • PRODUKT POLSKI #kupujświadomie 2024-03-20

    PRODUKT POLSKI #kupujświadomie

    Oznaczenie PRODUKT POLSKI jest dla konsumenta informacją, że produkt został wytworzony w Polsce, na bazie krajowych surowców. Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany produkt spożywczy pochodzi z Polski? Wystarczy, że na etykiecie lub opakowaniu odnajdziesz znak PRODUKT POLSKI, nawiązujący kolorystyką do polskiej flagi.

    PRODUKT POLSKI #kupujświadomie
  • Jak wzmocnić odporność organizmu 2023-11-30

    Jak wzmocnić odporność organizmu

    W okresie jesienno-zimowym, wzrasta ryzyko infekcji wirusowych. Podniesienie odporności organizmu należy do działań zapobiegawczych, które należy prowadzić Na odporność organizmu istotny wpływ zdrowe odżywianie - odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta, aktywność fizyczna, unikanie czynników stresowych, dobry sen.

    Jak wzmocnić odporność organizmu
  • Magnez - niezbędny dla zdrowia 2023-11-03

    Magnez - niezbędny dla zdrowia

    Magnez nazywany jest pierwiastkiem życia. Uczestniczy w około trzystu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie i wpływa na pracę wielu układów: odpornościowego, krwionośnego, nerwowego, mięśniowego.

    Magnez - niezbędny dla zdrowia
  • "Smaki Gęsiny" królowały w Tokarni 2023-10-17

    "Smaki Gęsiny" królowały w Tokarni

    15 października 2023 r. w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się kolejna edycja Święta Gęsiny. Celem tego wydarzenia było przypomnienie dawnych zwyczajów, jakie towarzyszyły hodowli oraz konsumpcji polskiej gęsi.

    "Smaki Gęsiny" królowały w Tokarni
  • Perły 2023 dla czterech świętokrzyskich produkt 2023-10-02

    Perły 2023 dla czterech świętokrzyskich produktów!

    Miło nam poinformować, że cztery produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „PERŁY 2023”. Te prestiżowe nagrody przyznawane są co roku przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.  

    Perły 2023 dla czterech świętokrzyskich produktów!
  • „Na Wniebowzięcie pokończone żęcie” - rela 2023-09-07

    „Na Wniebowzięcie pokończone żęcie” - relacja z dożynek w Wólce Tarłowskiej

    Obżynek, okrężne, wieńczyny to największe święto gospodarskie w rolniczym kalendarzu. Dożynki to czas niedługo po święcie Matki Boskiej Zielnej w myśl przysłowia „Na Wniebowzięcie pokończone żęcie”.

    „Na Wniebowzięcie pokończone żęcie” - relacja z dożynek w Wólce Tarłowskiej
  • XII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół g 2023-08-21

    XII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych

    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

    XII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
  • 12 sierpnia finał etapu wojewódzkiego "Bitwy Reg 2023-08-10

    12 sierpnia finał etapu wojewódzkiego "Bitwy Regionów" - zapraszamy!

    W najbliższą sobotę (12 sierpnia) w Chrobrzu w powiecie pińczowskim odbędzie się rozstrzygnięcie drugiego etapu VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów” dla województwa świętokrzyskiego. W tym etapie „Bitwy Regionów” wyłoniony zostanie reprezentant naszego województwa na finałowy etap konkursu. Jury oceni nie tylko walory smakowe potraw, ale również ich estetykę i

    12 sierpnia finał etapu wojewódzkiego "Bitwy Regionów" - zapraszamy!
do góry