Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 58.

  • Dzika róża na przeziębienia 2021-09-22

    Dzika róża na przeziębienia

    Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Znajduje on szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, farmaceutyce oraz kosmetyce.

    Dzika róża na przeziębienia
  • System Nutri-Score - co warto wiedzieć? 2021-08-26

    System Nutri-Score - co warto wiedzieć?

    Jedna z czołowych sieci detalicznych w Polsce od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Pierwszym artykułem, który został oznakowany było smoothie z marchewką, ananasem, brzoskwinią i pomarańczą. Do końca roku sieć planuje wprowadzić do sprzedaży ponad 60 wybranych produktów oznakowanych Nutri-Score, w tym różne rodzaje serów, twarogów, przetworów warzywno-owocowych, napojów, słonych

    System Nutri-Score - co warto wiedzieć?
  • Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszone 2021-08-24

    Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszonek w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2021

    Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wraz z partnerami zaprasza w dniach 4- 5 września 2021 roku do Buska Zdroju na warsztaty produkcji serów i kiszonek, które odbędą się w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko Zdrój 2021.

    Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszonek w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2021
  • Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkurs 2021-06-21

    Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

    W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. O tytuł - najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego - rywalizowało ostatecznie 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.

    Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
  • Konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę tradyc 2021-05-28

    Konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim” rozstrzygnięty!

    Poznaliśmy zwycięzców konkursu na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim”.

    Konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim” rozstrzygnięty!
  • Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywności 2021-04-27

    Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywności

    Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska  - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w ramach projektu PROM, w swych badaniach dowodzą, że Polsce marnuje się 5 mln ton żywności. W skali globalnej to prawie miliard ton, a w Europie 88 mln ton jedzenia.

    Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywności
  • Owies - niezwykle cenny dla zdrowia 2021-04-23

    Owies - niezwykle cenny dla zdrowia

    Owies zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja różnego rodzaju przetworów owsianych: płatków, musli, ciastek - jest także mleko owsiane. Owies zaliczany jest do żywności funkcjonalnej - to znaczy takiej, która ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Oto jego zalety.

    Owies - niezwykle cenny dla zdrowia
  • Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie! 2021-04-20

    Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie!

    Zaczynamy przyjmowanie zgłoszeń do największego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich - „Bitwy Regionów”. Po roku przerwy spowodowanej pandemią zapraszamy do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.

    Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie!
  • Groch - cenne źródło witamin, minerałów i bia 2021-04-14

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka

    Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił do z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka
  • Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kul 2021-04-13

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    Zapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
do góry