Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 27.

  • Domowy chleb 2019-11-18

    Domowy chleb

    Dzisiaj chciałam podzielić się szybkim i prostym przepisem na chleb. Podpatrzonym u mojej mamy, więc siłą rzeczy - musi być dobry!

    Domowy chleb
  • Cukier - lepiej go nie nadużywać 2019-11-06

    Cukier - lepiej go nie nadużywać

    „Cukier krzepi” to sławne propagandowe hasło stworzone przez Melchiora Wańkowicza prawie 100 lat temu. Miało sprawić by słupki sprzedaży cukru w Polsce poszły w górę, bo w tamtych czasach cukru raczej nie nadużywano. I tak się stało. Nawet dziś po tylu latach to hasło znają młodzi ludzie. Ale obecnie stało się popularne również inne hasło „cukier to biała śmierć”. Co jest prawdą?

    Cukier - lepiej go nie nadużywać
  • Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie 2019-09-17

    Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie

    Początek września obfituje w plony pomidorów, cukinii i papryki. Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Zawierają bardzo dużo witaminy C wpływającej na poprawę odporności. Są również wyjątkowo bogate w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca.

    Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie
  • Warto jeść strączkowe 2019-08-02

    Warto jeść strączkowe

    Rośliny strączkowe zawierają duże ilości białka doskonałej jakości, bogatego w aminokwasy egzogenne (np. lizynę). Są one również bogate w wapń, magnez, potas oraz witaminy z grupy B.

    Warto jeść strączkowe
  • Austriackie inspiracje kulinarne 2019-07-22

    Austriackie inspiracje kulinarne

    W dniach 8-12 lipca 2019 r. uczestniczyłam w wyjeździe studyjnym realizowanym w ramach projektu pn. „Innowacje w dywersyfikacji dochodów działalności rolniczej i pozarolniczej na przykładzie Austrii i Niemiec”. Był to bardzo udany, inspirujący kulinarnie wyjazd.

    Austriackie inspiracje kulinarne
  • Co przygotować na wielkanocny stół? 2019-04-17

    Co przygotować na wielkanocny stół?

    Wielkanoc ma bogate tradycje kulinarne. Tradycja wielkanocna wskazuje na pewne potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku.

    Co przygotować na wielkanocny stół?
  • Niezwykłe danie ze zwykłych ziemniaków 2019-03-12

    Niezwykłe danie ze zwykłych ziemniaków

    Przepis, który dziś Państwu prezentuję jest bardzo prosty, ale nie chodzi w nim o możliwości jakie daje ziemniak, lecz o sposób jego przygotowania.

    Niezwykłe danie ze zwykłych ziemniaków
  • Trójniak na każdą okazję 2019-02-28

    Trójniak na każdą okazję

    Dziś chciałbym pokazać Państwu jak w prosty sposób przygotować tradycyjny trójniak. Jest to jeden z gatunków miodu pitnego - napoju alkoholowego powstałego w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego.

    Trójniak na każdą okazję
  • Pieczemy ciastka wysłodkowe 2019-02-26

    Pieczemy ciastka wysłodkowe

    Dziś podzielę się z Państwem prostym sposobem przygotowania pysznych ciasteczek z wykorzystaniem wysłodzin browarnianych.

    Pieczemy ciastka wysłodkowe
  • Fermentowane lekarstwo 2019-02-18

    Fermentowane lekarstwo

    Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.

    Fermentowane lekarstwo
do góry