Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 36.

  • Właściwości prozdrowotne miodów 2020-10-21

    Właściwości prozdrowotne miodów

    Miód pszczeli należy do grupy produktów spożywczych naturalnego pochodzenia. Charakteryzuje się licznymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi.

    Właściwości prozdrowotne miodów
  • Rośliny hamujące rozwój wirusów 2020-10-19

    Rośliny hamujące rozwój wirusów

    W okresie jesiennym infekcje wirusowe są dość powszechne. Wiele z nich jest określane mianem przeziębień. Są też poważne choroby spowodowane infekcją wirusów (grypa, SARS), które wymagają specjalistycznego leczenia. W leczeniu przeziębień wykorzystuje się rośliny - zioła w postaci naparów, herbat - ewentualnie soki przygotowane z owoców roślin.

    Rośliny hamujące rozwój wirusów
  • [WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład r 2020-10-13

    [WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw (odc. 1)

    Zapraszamy Państwa do obejrzenia pierwszego filmu z cyklu "Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw"

    [WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw (odc. 1)
  • Ruszyła platforma Świętokrzyski e-bazarek! www. 2020-07-21

    Ruszyła platforma Świętokrzyski e-bazarek! www.swietokrzyskiebazarek.pl

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wychodzi z inicjatywą stworzenia Świętokrzyskiego e-bazarku, strony internetowej, która stanie się pomocna dla Państwa - wystawców: świętokrzyskich rolników, producentów rolnych, producentów i przetwórców regionalnej i ekologicznej żywności, kół gospodyń wiejskich, twórców rękodzieła ludowego, usługodawców usług rolniczych, sprzedawców maszyn i urządzeń

    Ruszyła platforma Świętokrzyski e-bazarek! www.swietokrzyskiebazarek.pl
  • Szlakiem tradycji kulinarnych 2020-04-30

    Szlakiem tradycji kulinarnych

    Wyroby kuchni regionalnych w Polsce są bardzo zróżnicowane i odznaczają się niezwykłym bogactwem smaków. Są one ważnym składnikiem dziedzictwa kulturowego. Sposoby wytwarzania tradycyjnych potraw, przetworów i produktów powinny być popularyzowane i chronione. Służą temu między innymi konkursy, wyróżnianie ich w jadłospisach gospód i restauracji oraz oznaczanie znakami jakości i pochodzenia. W kuchni tradycyjnej dużą rolę

    Szlakiem tradycji kulinarnych
  • „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” 2020-04-29

    „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskich

    Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Konkurs objęty został honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskich
  • Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Ś 2020-04-14

    Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni Smaków

    Producenci produktów tradycyjnych funkcjonujących pod szyldem Świętokrzyskiej Kuźni Smaków to w dużej części rolnicy prowadzący sprzedaż swoich produktów (również w miejscu ich wytwarzania) oraz drobni rzemieślnicy branży spożywczej, których łączy wspólna idea - ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego oraz jego promocja.

    Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni Smaków
  • Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składni 2020-04-06

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?

    Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Jest popularną i nowoczesną metodą gotowania. Pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach oraz mięsie.

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?
  • „Wielkanoc, jakiej nie było” 2020-04-03

    „Wielkanoc, jakiej nie było”

    Takie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.

    „Wielkanoc, jakiej nie było”
  • Domowy chleb 2019-11-18

    Domowy chleb

    Dzisiaj chciałam podzielić się szybkim i prostym przepisem na chleb. Podpatrzonym u mojej mamy, więc siłą rzeczy - musi być dobry!

    Domowy chleb
do góry