Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 49.

  • Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy 2021-03-03

    Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną województwa świętokrzyskiego”

    Jeśli chcesz, aby tradycyjna potrawa, którą pamiętasz z dzieciństwa, a może jeszcze do dziś ją przyrządzasz i jest bliska Twojemu sercu, nie zaginęła, podziel się z nami przepisem wraz ze zdjęciem.

    Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną województwa świętokrzyskiego”
  • Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kul 2021-04-13

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    Zapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
  • Wielkanocne zwyczaje 2021-03-31

    Wielkanocne zwyczaje

    Uroczystości Wielkanocne rozpoczynała Niedziela Palmowa, zwana dawniej kwietnią bądź wierzbną. Palemki ozdabiano suszonymi lub wyciętymi z bibułki kwiatami, gałązkami borówki lub bukszpanu. Po święceniu bito nimi domowników, a nawet bydło - aby zapewnić zdrowie i siłę na cały rok. Połknięcie choćby jednej poświęconej bazi zapobiegać miało chorobom gardła. Włożone za obraz lub do wazonu chroniły przed nieszczęściem

    Wielkanocne zwyczaje
  • Polskie SUPERowoce 2021-03-24

    Polskie SUPERowoce

    Produkcja owoców jest ważnym sektorem produkcji ogrodniczej. Polskie owoce charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem. Jest grupa owoców, które dodatkowo określa się mianem superowoców. Zawierają one szereg związków korzystnie wpływających na organizm: przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika.

    Polskie SUPERowoce
  • Rośliny strączkowe dla twojego zdrowia i zdrowia 2021-03-22

    Rośliny strączkowe dla twojego zdrowia i zdrowia planety

    Roślinami strączkowymi nazywamy rośliny z rodziny bobowatych, które mają jadalne ziarno. Zalicza się do nich fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę. Są bogatym źródłem cennego białka, błonnika, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i magnezu.

    Rośliny strączkowe dla twojego zdrowia i zdrowia planety
  • Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne 2021-02-19

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne

    Olej rzepakowy, ze względu na swoje liczne właściwości, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, czy kuchni. Od wieków używano go jako produktu jadalnego. Od niedawna znajduje zastosowanie także jako nośnik energii - biopaliwo.

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne
  • Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w 2021-02-10

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej

    W tradycji ludowej karnawał to czas wypełniony gwarem, muzyką i śpiewem. Szczególnie hucznie obchodzone były ostatki, nazywane w różnych regionach: zapusty, kusaki czy mięsopusty. Rozpoczynał je Tłusty Czwartek. W tym dniu przygotowywano pączki, faworki, spożywano mięso i inne tłusty specjały. I tak aż do Środy Popielcowej rozpoczynającej okres Wielkiego Postu.

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej
  • Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej 2021-02-08

    Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej

    W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm. Posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne. Wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób -  często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska, czy złym odżywianiem.

    Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej
  • Śliwka szydłowska z certyfikatem Chronione Oznac 2020-12-23

    Śliwka szydłowska z certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz znakiem Produkt Polski!

    Śliwka szydłowska jest szczególnie popularna przed Bożym Narodzeniem. Stanowi składnik wigilijnych i świątecznych potraw. Dziś już trudno wyobrazić sobie bez niej na przykład wigilijny kompot, czy bigos…Śliwka szydłowska odniosła zwycięstwo w konkursie NKD w 2004 r., jest także laureatem prestiżowej nagrody Perła w 2005 r., a w 2010 r. otrzymała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Niestety, przez 10 lat żadne

    Śliwka szydłowska z certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz znakiem Produkt Polski!
  • Podróż kulinarna po regionie starachowickim 2020-12-09

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim

    Zróżnicowane położenie i warunki przyrodnicze odegrały ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety i preferencji kulinarnych mieszkańców powiatu.

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim
do góry