Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 41.

  • Śliwka szydłowska z certyfikatem Chronione Oznac 2020-12-23

    Śliwka szydłowska z certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz znakiem Produkt Polski!

    Śliwka szydłowska jest szczególnie popularna przed Bożym Narodzeniem. Stanowi składnik wigilijnych i świątecznych potraw. Dziś już trudno wyobrazić sobie bez niej na przykład wigilijny kompot, czy bigos…Śliwka szydłowska odniosła zwycięstwo w konkursie NKD w 2004 r., jest także laureatem prestiżowej nagrody Perła w 2005 r., a w 2010 r. otrzymała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Niestety, przez 10 lat żadne

    Śliwka szydłowska z certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz znakiem Produkt Polski!
  • Podróż kulinarna po regionie starachowickim 2020-12-09

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim

    Zróżnicowane położenie i warunki przyrodnicze odegrały ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety i preferencji kulinarnych mieszkańców powiatu.

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim
  • Soczewica cennym źródłem białka 2020-12-07

    Soczewica cennym źródłem białka

    Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znana była na Bliskim Wschodzie już 7,5 tys. lat p.n.e. Około 3 tys. lat przed naszą erą trafiła do Europy. Najczęściej uprawia się ją w Hiszpanii, Francji i Niemczech.

    Soczewica cennym źródłem białka
  • Do ula po zdrowie 2020-12-02

    Do ula po zdrowie

    Apiterapia to metoda lecznicza zaliczana m. in. do medycyny niekonwencjonalnej, ziołolecznictwa i szerzej do naturopatii, wykorzystująca miód, pierzgę, kit pszczeli, mleczko pszczele, a nawet jad.

    Do ula po zdrowie
  • Gluten może być szkodliwy dla zdrowia 2020-11-13

    Gluten może być szkodliwy dla zdrowia

    Gluten to mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach zbóż: pszenicy ozimej (gliadyna, glutenina), jęczmienia (hordeina i glutenina), czy żyta (sekalina i glutamina).

    Gluten może być szkodliwy dla zdrowia
  • Właściwości prozdrowotne miodów 2020-10-21

    Właściwości prozdrowotne miodów

    Miód pszczeli należy do grupy produktów spożywczych naturalnego pochodzenia. Charakteryzuje się licznymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi.

    Właściwości prozdrowotne miodów
  • Rośliny hamujące rozwój wirusów 2020-10-19

    Rośliny hamujące rozwój wirusów

    W okresie jesiennym infekcje wirusowe są dość powszechne. Wiele z nich jest określane mianem przeziębień. Są też poważne choroby spowodowane infekcją wirusów (grypa, SARS), które wymagają specjalistycznego leczenia. W leczeniu przeziębień wykorzystuje się rośliny - zioła w postaci naparów, herbat - ewentualnie soki przygotowane z owoców roślin.

    Rośliny hamujące rozwój wirusów
  • [WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład r 2020-10-13

    [WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw (odc. 1)

    Zapraszamy Państwa do obejrzenia pierwszego filmu z cyklu "Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw"

    [WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw (odc. 1)
  • Ruszyła platforma Świętokrzyski e-bazarek! www. 2020-07-21

    Ruszyła platforma Świętokrzyski e-bazarek! www.swietokrzyskiebazarek.pl

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wychodzi z inicjatywą stworzenia Świętokrzyskiego e-bazarku, strony internetowej, która stanie się pomocna dla Państwa - wystawców: świętokrzyskich rolników, producentów rolnych, producentów i przetwórców regionalnej i ekologicznej żywności, kół gospodyń wiejskich, twórców rękodzieła ludowego, usługodawców usług rolniczych, sprzedawców maszyn i urządzeń

    Ruszyła platforma Świętokrzyski e-bazarek! www.swietokrzyskiebazarek.pl
  • Szlakiem tradycji kulinarnych 2020-04-30

    Szlakiem tradycji kulinarnych

    Wyroby kuchni regionalnych w Polsce są bardzo zróżnicowane i odznaczają się niezwykłym bogactwem smaków. Są one ważnym składnikiem dziedzictwa kulturowego. Sposoby wytwarzania tradycyjnych potraw, przetworów i produktów powinny być popularyzowane i chronione. Służą temu między innymi konkursy, wyróżnianie ich w jadłospisach gospód i restauracji oraz oznaczanie znakami jakości i pochodzenia. W kuchni tradycyjnej dużą rolę

    Szlakiem tradycji kulinarnych
do góry