9 czerwca 2024 roku już po raz trzeci odbył się Piknik Rolniczy „Czas na Wieś”, który zorganizował Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski, oraz senator RP, Jacek Włosowicz.
Piknik Czas na Wieś i Bitwa Regionów w Sichowie DużymZapraszamy do obejrzenia krótkiej wideorelacji z finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego 23. edycja odbyła się 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
[WIDEO] Smaki regionu królowały w Tokarni — wideo relacja z konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" 2024W niedzielę 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się 23. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów.
Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 26 maja 2024 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”.
Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" już w najbliższą niedzielę w TokarniŚwięta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.
Co przygotujemy na wielkanocny stół?Oznaczenie PRODUKT POLSKI jest dla konsumenta informacją, że produkt został wytworzony w Polsce, na bazie krajowych surowców. Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany produkt spożywczy pochodzi z Polski? Wystarczy, że na etykiecie lub opakowaniu odnajdziesz znak PRODUKT POLSKI, nawiązujący kolorystyką do polskiej flagi.
PRODUKT POLSKI #kupujświadomieZapraszamy do udziału w 23. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2024 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”W okresie jesienno-zimowym, wzrasta ryzyko infekcji wirusowych. Podniesienie odporności organizmu należy do działań zapobiegawczych, które należy prowadzić Na odporność organizmu istotny wpływ zdrowe odżywianie - odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta, aktywność fizyczna, unikanie czynników stresowych, dobry sen.
Jak wzmocnić odporność organizmuMagnez nazywany jest pierwiastkiem życia. Uczestniczy w około trzystu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie i wpływa na pracę wielu układów: odpornościowego, krwionośnego, nerwowego, mięśniowego.
Magnez - niezbędny dla zdrowia15 października 2023 r. w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się kolejna edycja Święta Gęsiny. Celem tego wydarzenia było przypomnienie dawnych zwyczajów, jakie towarzyszyły hodowli oraz konsumpcji polskiej gęsi.
"Smaki Gęsiny" królowały w Tokarni