W malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się w niedzielę, 12 czerwca 2022 r. finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju
Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”W urokliwym miejscu - Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu w powiecie koneckim odbył się 11 czerwca 2022 r. „Przegląd Kół Gospodyń Wiejskich”. Rozstrzygnięto także pierwszy etap konkursu „Bitwa Regionów”.
Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej sceneriiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę, 12 czerwca do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w TokarniPyszny, słodki, ale jaki jeszcze jest miód?
Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ulaZapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXI edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego.
Zapraszamy do udziału w XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”Dlaczego powinniśmy korzystać z tego, co daje nam matka natura? Odpowiedź jest banalnie prosta - w naturalnych składnikach tkwi największa moc i to właśnie one są najlepiej przyswajane przez nasz organizm. Najlepsze jest to, co najmniej przetworzone. Suplementy diety oraz leki, po które sięgamy to bardzo często sztuczne produkty.
Domowe syropy - przepis na zdrowiePrzed nami wyjątkowy dzień - Wigilia. W wigilijny wieczór bliscy spotykają się przy stołach, dzielą się opłatkiem, składają sobie życzenia i spożywają kolacje wigilijną. Na wieczerze wigilijną przygotowuje się tradycyjne potrawy, m.in. kompot z suszonych owoców. Jednak na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć również świeżych owoców - jabłek, gruszek, orzechów.
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć owocówZapraszamy na Kiermasz Świąteczny, który od 15 do 23 grudnia 2021 r. w godzinach od 13:00 do 18:00 odbędzie się na placu wokół tężni solankowej w Busku-Zdroju, przy ul. Waryńskiego. Zapraszamy do zapoznania się z programem wydarzenia.
Zapraszamy na Kiermasz Świąteczny wokół tężni w Busku-ZdrojuNaturalny chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek” dzięki specjalnym warunkom wypieku w ceramicznym piecu i unikalnej recepturze, ma doskonały i unikalny smak. Chleb wypiekany w piekarni „Majka” Jolanty i Dariusza Ożdżyńskich szybko osiągnął uznanie mieszkańców Kunowa.
Chleb „Kunowiaczek” - lokalny produkt powiatu ostrowieckiegoMiód ze spadzi iglastej z pasieki „Dobra pszczoła" w Małyszynie Dolnym (gm. Mirzec, pow. starachowicki) został wyróżniony złotym medalem na targach „Smaki Regionów 2021” w Poznaniu. To właśnie ten produkt reprezentujący województwo świętokrzyskie zdobył uznanie komisji konkursowej i znalazł się w grupie 20 nagrodzonych produktów z całego kraju. W tym roku konkurencja do tej nagrody była wyjątkowo duża, zgłoszonych
Przedsiębiorczość popłaca - złoty medal dla pasieki „Dobra pszczoła”