Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 101.

  • Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu 2022-06-15

    Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    W malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się w niedzielę, 12 czerwca 2022 r. finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju

    Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
  • Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej scener 2022-06-14

    Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej scenerii

    W urokliwym miejscu - Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu w powiecie koneckim odbył się 11 czerwca 2022 r. „Przegląd Kół Gospodyń Wiejskich”. Rozstrzygnięto także pierwszy etap konkursu „Bitwa Regionów”.

    Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej scenerii
  • Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dzi 2022-06-09

    Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę, 12 czerwca do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

    Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni
  • Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula 2022-05-16

    Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula

    Pyszny, słodki, ale jaki jeszcze jest miód?

    Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula
  • Zapraszamy do udziału w XXI edycji konkursu „Na 2022-05-02

    Zapraszamy do udziału w XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    Zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXI edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego.

    Zapraszamy do udziału w XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
  • Domowe syropy - przepis na zdrowie 2022-02-21

    Domowe syropy - przepis na zdrowie

    Dlaczego powinniśmy korzystać z tego, co daje nam matka natura? Odpowiedź jest banalnie prosta - w naturalnych składnikach tkwi największa moc i to właśnie one są najlepiej przyswajane przez nasz organizm. Najlepsze jest to, co najmniej przetworzone. Suplementy diety oraz leki, po które sięgamy to bardzo często sztuczne produkty.

    Domowe syropy - przepis na zdrowie
  • Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć owocó 2021-12-20

    Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć owoców

    Przed nami wyjątkowy dzień - Wigilia. W wigilijny wieczór bliscy spotykają się przy stołach, dzielą się opłatkiem, składają sobie życzenia i spożywają kolacje wigilijną. Na wieczerze wigilijną przygotowuje się tradycyjne potrawy, m.in. kompot z suszonych owoców. Jednak na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć również świeżych owoców - jabłek, gruszek, orzechów.

    Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć owoców
  • Zapraszamy na Kiermasz Świąteczny wokół tężn 2021-12-16

    Zapraszamy na Kiermasz Świąteczny wokół tężni w Busku-Zdroju

    Zapraszamy na Kiermasz Świąteczny, który od 15 do 23 grudnia 2021 r. w godzinach od 13:00 do 18:00 odbędzie się na placu wokół tężni solankowej w Busku-Zdroju, przy ul. Waryńskiego. Zapraszamy do zapoznania się z programem wydarzenia.

    Zapraszamy na Kiermasz Świąteczny wokół tężni w Busku-Zdroju
  • Chleb „Kunowiaczek” - lokalny produkt powiatu 2021-11-22

    Chleb „Kunowiaczek” - lokalny produkt powiatu ostrowieckiego

    Naturalny chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek” dzięki specjalnym warunkom wypieku w ceramicznym piecu i unikalnej recepturze, ma doskonały i unikalny smak. Chleb wypiekany w piekarni „Majka” Jolanty i Dariusza Ożdżyńskich szybko osiągnął uznanie mieszkańców Kunowa.

    Chleb „Kunowiaczek” - lokalny produkt powiatu ostrowieckiego
  • Przedsiębiorczość popłaca - złoty medal dla p 2021-10-26

    Przedsiębiorczość popłaca - złoty medal dla pasieki „Dobra pszczoła”

    Miód ze spadzi iglastej z pasieki „Dobra pszczoła" w Małyszynie Dolnym (gm. Mirzec, pow. starachowicki) został wyróżniony złotym medalem na targach „Smaki Regionów 2021” w Poznaniu. To właśnie ten produkt reprezentujący województwo świętokrzyskie zdobył uznanie komisji konkursowej i znalazł się w grupie 20 nagrodzonych produktów z całego kraju. W tym roku konkurencja do tej nagrody była wyjątkowo duża, zgłoszonych

    Przedsiębiorczość popłaca - złoty medal dla pasieki „Dobra pszczoła”
do góry