Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 101.

  • Warzywa i owoce źródłem zdrowia. 15 październi 2021-10-15

    Warzywa i owoce źródłem zdrowia. 15 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw

    Polska jest jednym z największych producentów warzyw i owoców w Europie. Jednak dietetycy i specjaliści od żywienia uważają, że wciąż spożywamy ich zbyt mało aby stwierdzić, że zdrowo się odżywiamy. Oto 10 najważniejszych powodów dlaczego powinniśmy spożywać więcej owoców i warzyw.

    Warzywa i owoce źródłem zdrowia. 15 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw
  • O nowych kierunkach rozwoju obszarów wiejskich - 2021-10-12

    O nowych kierunkach rozwoju obszarów wiejskich - relacja z konferencji w Tokarni

    „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich” to temat konferencji, która 6 października 2021 roku odbyła się w Karczmie „Kuźnia Smaków” w Tokarni.

    O nowych kierunkach rozwoju obszarów wiejskich - relacja z konferencji w Tokarni
  • Miód wrzosowy jest zdrowy 2021-10-04

    Miód wrzosowy jest zdrowy

    Miód wrzosowy może być niezwykle korzystnym dla zdrowia elementem diety, wspomagającym leczenie lub działającym profilaktycznie.

    Miód wrzosowy jest zdrowy
  • „Perły 2021” dla świętokrzyskich produktów 2021-10-04

    „Perły 2021” dla świętokrzyskich produktów regionalnych

    Miło nam poinformować, że cztery produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „Perła 2021”. Prestiżowe nagrody przyznawane są przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.

    „Perły 2021” dla świętokrzyskich produktów regionalnych
  • Dzika róża na przeziębienia 2021-09-22

    Dzika róża na przeziębienia

    Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Znajduje on szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, farmaceutyce oraz kosmetyce.

    Dzika róża na przeziębienia
  • System Nutri-Score - co warto wiedzieć? 2021-08-26

    System Nutri-Score - co warto wiedzieć?

    Jedna z czołowych sieci detalicznych w Polsce od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Pierwszym artykułem, który został oznakowany było smoothie z marchewką, ananasem, brzoskwinią i pomarańczą. Do końca roku sieć planuje wprowadzić do sprzedaży ponad 60 wybranych produktów oznakowanych Nutri-Score, w tym różne rodzaje serów, twarogów, przetworów warzywno-owocowych, napojów, słonych

    System Nutri-Score - co warto wiedzieć?
  • Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszone 2021-08-24

    Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszonek w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2021

    Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wraz z partnerami zaprasza w dniach 4- 5 września 2021 roku do Buska Zdroju na warsztaty produkcji serów i kiszonek, które odbędą się w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko Zdrój 2021.

    Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszonek w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2021
  • Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkurs 2021-06-21

    Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

    W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. O tytuł - najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego - rywalizowało ostatecznie 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.

    Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
  • Konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę tradyc 2021-05-28

    Konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim” rozstrzygnięty!

    Poznaliśmy zwycięzców konkursu na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim”.

    Konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim” rozstrzygnięty!
  • Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywności 2021-04-27

    Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywności

    Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska  - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w ramach projektu PROM, w swych badaniach dowodzą, że Polsce marnuje się 5 mln ton żywności. W skali globalnej to prawie miliard ton, a w Europie 88 mln ton jedzenia.

    Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywności
do góry