Wyroby kuchni regionalnych w Polsce są bardzo zróżnicowane i odznaczają się niezwykłym bogactwem smaków. Są one ważnym składnikiem dziedzictwa kulturowego. Sposoby wytwarzania tradycyjnych potraw, przetworów i produktów powinny być popularyzowane i chronione. Służą temu między innymi konkursy, wyróżnianie ich w jadłospisach gospód i restauracji oraz oznaczanie znakami jakości i pochodzenia. W kuchni tradycyjnej dużą rolę
Szlakiem tradycji kulinarnychNarodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Konkurs objęty został honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskichProducenci produktów tradycyjnych funkcjonujących pod szyldem Świętokrzyskiej Kuźni Smaków to w dużej części rolnicy prowadzący sprzedaż swoich produktów (również w miejscu ich wytwarzania) oraz drobni rzemieślnicy branży spożywczej, których łączy wspólna idea - ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego oraz jego promocja.
Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni SmakówGotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Jest popularną i nowoczesną metodą gotowania. Pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach oraz mięsie.
Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?Takie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.
„Wielkanoc, jakiej nie było”Dzisiaj chciałam podzielić się szybkim i prostym przepisem na chleb. Podpatrzonym u mojej mamy, więc siłą rzeczy - musi być dobry!
Domowy chleb„Cukier krzepi” to sławne propagandowe hasło stworzone przez Melchiora Wańkowicza prawie 100 lat temu. Miało sprawić by słupki sprzedaży cukru w Polsce poszły w górę, bo w tamtych czasach cukru raczej nie nadużywano. I tak się stało. Nawet dziś po tylu latach to hasło znają młodzi ludzie. Ale obecnie stało się popularne również inne hasło „cukier to biała śmierć”. Co jest prawdą?
Cukier - lepiej go nie nadużywaćPoczątek września obfituje w plony pomidorów, cukinii i papryki. Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Zawierają bardzo dużo witaminy C wpływającej na poprawę odporności. Są również wyjątkowo bogate w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca.
Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danieRośliny strączkowe zawierają duże ilości białka doskonałej jakości, bogatego w aminokwasy egzogenne (np. lizynę). Są one również bogate w wapń, magnez, potas oraz witaminy z grupy B.
Warto jeść strączkoweW dniach 8-12 lipca 2019 r. uczestniczyłam w wyjeździe studyjnym realizowanym w ramach projektu pn. „Innowacje w dywersyfikacji dochodów działalności rolniczej i pozarolniczej na przykładzie Austrii i Niemiec”. Był to bardzo udany, inspirujący kulinarnie wyjazd.
Austriackie inspiracje kulinarne