Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 101.

  • Szlakiem tradycji kulinarnych 2020-04-30

    Szlakiem tradycji kulinarnych

    Wyroby kuchni regionalnych w Polsce są bardzo zróżnicowane i odznaczają się niezwykłym bogactwem smaków. Są one ważnym składnikiem dziedzictwa kulturowego. Sposoby wytwarzania tradycyjnych potraw, przetworów i produktów powinny być popularyzowane i chronione. Służą temu między innymi konkursy, wyróżnianie ich w jadłospisach gospód i restauracji oraz oznaczanie znakami jakości i pochodzenia. W kuchni tradycyjnej dużą rolę

    Szlakiem tradycji kulinarnych
  • „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” 2020-04-29

    „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskich

    Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Konkurs objęty został honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskich
  • Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Ś 2020-04-14

    Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni Smaków

    Producenci produktów tradycyjnych funkcjonujących pod szyldem Świętokrzyskiej Kuźni Smaków to w dużej części rolnicy prowadzący sprzedaż swoich produktów (również w miejscu ich wytwarzania) oraz drobni rzemieślnicy branży spożywczej, których łączy wspólna idea - ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego oraz jego promocja.

    Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni Smaków
  • Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składni 2020-04-06

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?

    Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Jest popularną i nowoczesną metodą gotowania. Pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach oraz mięsie.

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?
  • „Wielkanoc, jakiej nie było” 2020-04-03

    „Wielkanoc, jakiej nie było”

    Takie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.

    „Wielkanoc, jakiej nie było”
  • Domowy chleb 2019-11-18

    Domowy chleb

    Dzisiaj chciałam podzielić się szybkim i prostym przepisem na chleb. Podpatrzonym u mojej mamy, więc siłą rzeczy - musi być dobry!

    Domowy chleb
  • Cukier - lepiej go nie nadużywać 2019-11-06

    Cukier - lepiej go nie nadużywać

    „Cukier krzepi” to sławne propagandowe hasło stworzone przez Melchiora Wańkowicza prawie 100 lat temu. Miało sprawić by słupki sprzedaży cukru w Polsce poszły w górę, bo w tamtych czasach cukru raczej nie nadużywano. I tak się stało. Nawet dziś po tylu latach to hasło znają młodzi ludzie. Ale obecnie stało się popularne również inne hasło „cukier to biała śmierć”. Co jest prawdą?

    Cukier - lepiej go nie nadużywać
  • Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie 2019-09-17

    Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie

    Początek września obfituje w plony pomidorów, cukinii i papryki. Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Zawierają bardzo dużo witaminy C wpływającej na poprawę odporności. Są również wyjątkowo bogate w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca.

    Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie
  • Warto jeść strączkowe 2019-08-02

    Warto jeść strączkowe

    Rośliny strączkowe zawierają duże ilości białka doskonałej jakości, bogatego w aminokwasy egzogenne (np. lizynę). Są one również bogate w wapń, magnez, potas oraz witaminy z grupy B.

    Warto jeść strączkowe
  • Austriackie inspiracje kulinarne 2019-07-22

    Austriackie inspiracje kulinarne

    W dniach 8-12 lipca 2019 r. uczestniczyłam w wyjeździe studyjnym realizowanym w ramach projektu pn. „Innowacje w dywersyfikacji dochodów działalności rolniczej i pozarolniczej na przykładzie Austrii i Niemiec”. Był to bardzo udany, inspirujący kulinarnie wyjazd.

    Austriackie inspiracje kulinarne
do góry