Wielkanoc ma bogate tradycje kulinarne. Tradycja wielkanocna wskazuje na pewne potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku.
Co przygotować na wielkanocny stół?Przepis, który dziś Państwu prezentuję jest bardzo prosty, ale nie chodzi w nim o możliwości jakie daje ziemniak, lecz o sposób jego przygotowania.
Niezwykłe danie ze zwykłych ziemniakówDziś chciałbym pokazać Państwu jak w prosty sposób przygotować tradycyjny trójniak. Jest to jeden z gatunków miodu pitnego - napoju alkoholowego powstałego w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego.
Trójniak na każdą okazjęDziś podzielę się z Państwem prostym sposobem przygotowania pysznych ciasteczek z wykorzystaniem wysłodzin browarnianych.
Pieczemy ciastka wysłodkoweProzdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.
Fermentowane lekarstwoKutia jest potrawą wigilijną, która w Polsce ma swój rodowód w kuchni kresowej. Poza naszą ojczyzną jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej.
Kutia - słodka potrawa wigilijnaPorterówka to nalewka, która świetnie smakuje i dobrze rozgrzewa. Jest mocno alkoholowa. Charakteryzuje ją ciemny kolor i słodki smak zbliżony do cukierków "kukułek". Można ją sporządzić w łatwy sposób, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Porterówka - Świetna nalewka na długie zimowe wieczory!Umiejętność czytania etykiet i rozpoznanwania znaków towarowych umieszczanych na etykietach produktów świdczą o świadomości konsumenckiej. Jak zdefiniować świadomego konsumenta? Czy to osoba, która po prostu stara się odżywiać zdrowo i potrafi ze zrozumieniem czytać składy produktów na etykietach? To oczywiście za mało.
Świadomy konsument - zdrowe zakupyBaranina i jagnięcina wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi, atrakcyjnym smakiem oraz prozdrowotnym działaniem na organizm.
Prozdrowotne walory mięsa owczego23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym
Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni