Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia

Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia

2024-04-16


10 kwietnia 2024 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się szkolenie pn. „Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych” zrealizowane w ramach operacji „Wielokierunkowa dywersyfikacja działalności okołorolniczej jako innowacyjna alternatywa dla rozwoju małych gospodarstw rolnych".

Celem operacji jest zaprezentowanie alternatywnych sposobów dywersyfikacji dochodów małych gospodarstw rolnych poprzez nowe kierunki działalności okołorolniczej sprzyjające ich rozwojowi poprzez integrację strategii Krótkich Łańcuchów Żywności, systemów jakości, marki lokalnej, dziedzictwa kulturowego, nowych trendów w turystyce wiejskiej oraz współpracę różnych podmiotów poprzez realizację wspólnych inicjatyw.

W szkoleniu uczestniczyło 30 osób i byli to rolnicy, producenci żywności na małą skalę, przedsiębiorcy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, członkowie KGW, przedstawiciele jednostek doradztwa rolniczego z województwa świętokrzyskiego, przedstawiciele jednostek i podmiotów działających na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich oraz osoby zainteresowane tematem.

Uczestnicy szkolenia wysłuchali dwóch wykładów. Pierwszy z nich wzbudził dużo emocji i pytań, gdyż temat ważny i trudny a dotyczący „Znakowania żywności pochodzącej z działalności RHD lub MLO - prawo i praktyka rynku”. Prelekcję przeprowadziła Pani Joanna Rembecka - Ekspert od prawa żywnościowego. Drugi temat, niemniej ważny, dotyczył „Turystyki kulinarnej jako źródła przychodów dla podmiotów na obszarach wiejskich”. Przez ten obszar tematyczny przeprowadził uczestników Pan Bartosz Wilczyński - Ekspert z zakresu marketingu produktów lokalnych oraz promotor kulinarny.

Cieszy nas, że przedstawione tematy cieszyły się tak dużym zainteresowaniem zgromadzonych uczestników, czego dowodem były liczne pytania kierowane do wykładowców ale także dyskusje między samymi uczestnikami.

Izabela Milcarz

Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych - szkolenie

udostępnij
do góry