Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady

Informacje i porady

Znaleziono wiadomości: 571.

  • KE: Możliwe wydłużenie terminu składania wnios 2020-04-09

    KE: Możliwe wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty obszarowe

    W związku z wyjątkową sytuacją, jaka jest wynikiem pandemii COVID-19, Komisja Europejska podjęła 6 kwietnia decyzję o przedłużeniu terminu składania wniosków o płatności w ramach wspólnej polityki rolnej. Producenci rolni będą mieli więcej czasu na wypełnienie wniosków o dopłaty bezpośrednie, jak i płatności na rozwój obszarów wiejskich.

    KE: Możliwe wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty obszarowe
  • Rozszerzenie rozwiązań TARCZY ANTYKRYZYSOWEJ dla 2020-04-09

    Rozszerzenie rozwiązań TARCZY ANTYKRYZYSOWEJ dla rolnictwa

    Przedstawiamy kolejne rozwiązania, które mają na celu przeciwdziałanie skutkom epidemii COVID-19. Przygotowywane są już następne.

    Rozszerzenie rozwiązań TARCZY ANTYKRYZYSOWEJ dla rolnictwa
  • Aktualne zalecenia sadownicze i zabiegi chemiczne 2020-04-09

    Aktualne zalecenia sadownicze i zabiegi chemiczne do wykonania

    Dziś [8 kwietnia 2020 - red.] w laboratorium ŚODR o oddział w Sandomierzu „Centrum Ogrodnicze”, została przeprowadzona kolejna w tym sezonie mikroskopowa ocena stopnia dojrzałości otoczni parcha.

    Aktualne zalecenia sadownicze i zabiegi chemiczne do wykonania
  • Czy będzie znowu susza? - część 2. 2020-04-09

    Czy będzie znowu susza? - część 2.

    Czy po kilku latach powtarzających się okresów suszy podczas wegetacji roślin ten rok przyniesie dobre warunki rozwoju roślin z dostateczną ilością opadów? To pytanie zadaje sobie wielu rolników.

    Czy będzie znowu susza? - część 2.
  • Bronowanie - jak, po co i kiedy je wykonujemy? 2020-04-08

    Bronowanie - jak, po co i kiedy je wykonujemy?

    Bronowanie to zabieg agrotechniczny, który stosuje się w celu płytkiego spulchnienia roli. Powoduje on pokruszenie brył oraz skorupy glebowej i zmniejszenie spowodowanych przez parowanie ubytków wody w glebie. Przyczynia się także do usuwania wschodzących chwastów, pokrywa materiał siewny, nawozy mineralne oraz środki ochrony roślin. Do zalet bronowania można również zaliczyć wyrównanie powierzchni gleby oraz stymulowanie zboża

    Bronowanie - jak, po co i kiedy je wykonujemy?
  • Mączniak jabłoni - ważne jest jego zwalczanie p 2020-04-08

    Mączniak jabłoni - ważne jest jego zwalczanie przed kwitnieniem

    W okresie bezlistnym eliminacja mączniaka jabłoni (Podospharea leucotricha) jest możliwa jedynie poprzez usunięcie porażonych pędów jabłoni. Pierwsze objawy mączniaka widoczne są w postaci srebrzyście białych wierzchołków pędów.

    Mączniak jabłoni - ważne jest jego zwalczanie przed kwitnieniem
  • Czy będzie znowu susza? - część 1. 2020-04-08

    Czy będzie znowu susza? - część 1.

    Czy po kilku latach powtarzających się okresów suszy podczas wegetacji roślin ten rok przyniesie dobre warunki rozwoju roślin z dostateczną ilością opadów? To pytanie zadaje sobie wielu rolników.

    Czy będzie znowu susza? - część 1.
  • Sorgo - wielbłąd wśród roślin 2020-04-08

    Sorgo - wielbłąd wśród roślin

    Pod względem zajmowanego areału sorgo jest piątym zbożem na świecie, a jego ziarno jest podstawowym źródłem wyżywienia milionów ludności suchych i gorących rejonów Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej.

    Sorgo - wielbłąd wśród roślin
  • Uważajmy na pszczoły! 2020-04-07

    Uważajmy na pszczoły!

    W ostatnich latach zastraszająco szybko ubywa dzikich zapylaczy roślin (pszczół samotnic, trzmieli). Ma to związek ze zmianą struktury rolnictwa - z rozdrobnionego i charakteryzującego się dużą bioróżnorodnością na wielkoobszarowe monokultury, zużywające ogromne ilości chemii rolnej. Stworzone przez człowieka warunki nie są przyjazne także dla pszczoły miodnej i jej istnienie też jest zagrożone.

    Uważajmy na pszczoły!
  • Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składni 2020-04-06

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?

    Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Jest popularną i nowoczesną metodą gotowania. Pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach oraz mięsie.

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?
do góry