Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Rozwój obszarów wiejskich

Rozwój obszarów wiejskich

Aktualne informacje z działu

Znaleziono wiadomości: 150.

  • Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy 2021-03-03

    Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną województwa świętokrzyskiego”

    Jeśli chcesz, aby tradycyjna potrawa, którą pamiętasz z dzieciństwa, a może jeszcze do dziś ją przyrządzasz i jest bliska Twojemu sercu, nie zaginęła, podziel się z nami przepisem wraz ze zdjęciem.

    Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną województwa świętokrzyskiego”
  • Rusza XI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzie 2021-02-23

    Rusza XI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci pod hasłem „Bezpiecznie na wsi mamy - od 30 lat z KRUS wypadkom zapobiegamy”

    Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego dr Aleksandra Hadzik ogłasza XI edycję Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci „Bezpiecznie na wsi mamy - od 30 lat z KRUS wypadkom zapobiegamy” i zaprasza najmłodszych mieszkańców terenów wiejskich do udziału w tym przedsięwzięciu.

    Rusza XI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci pod hasłem „Bezpiecznie na wsi mamy - od 30 lat z KRUS wypadkom zapobiegamy”
  • Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne 2021-02-19

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne

    Olej rzepakowy, ze względu na swoje liczne właściwości, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, czy kuchni. Od wieków używano go jako produktu jadalnego. Od niedawna znajduje zastosowanie także jako nośnik energii - biopaliwo.

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne
  • FAO ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Ow 2021-02-17

    FAO ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw

    Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw to szczególna okazja do podniesienia świadomości na temat znaczenia owoców i warzyw w żywieniu ludzi, w bezpieczeństwie żywnościowym i zapewnieniu zdrowia, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

    FAO ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw
  • #CzekamynaWas - rusza druga edycja konkursu Polski 2021-02-16

    #CzekamynaWas - rusza druga edycja konkursu Polskiej Organizacji Turystycznej!

    „Czekamy na Was” to kolejna odsłona konkursu, który postanowiła zorganizować Polska Organizacja Turystyczna. Najważniejszym celem wydarzenia jest zwrócenie uwagi turystów na atrakcyjność polskich produktów turystycznych.

    #CzekamynaWas - rusza druga edycja konkursu Polskiej Organizacji Turystycznej!
  • Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w 2021-02-10

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej

    W tradycji ludowej karnawał to czas wypełniony gwarem, muzyką i śpiewem. Szczególnie hucznie obchodzone były ostatki, nazywane w różnych regionach: zapusty, kusaki czy mięsopusty. Rozpoczynał je Tłusty Czwartek. W tym dniu przygotowywano pączki, faworki, spożywano mięso i inne tłusty specjały. I tak aż do Środy Popielcowej rozpoczynającej okres Wielkiego Postu.

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej
  • Jakich błędów unikać przy znakowaniu żywnośc 2021-02-09

    Jakich błędów unikać przy znakowaniu żywności?

    Zgodnie z przepisami prawa, konieczne jest oznakowanie żywności wprowadzanej do obrotu w sposób rzetelny i przejrzysty. Zawarte na etykiecie informacje powinny być umieszczone w widocznym miejscu, jasne i łatwe do zrozumienia. Podane informacje nie mogą wprowadzać w błąd co do właściwości i charakteru produktu, użytych składników, jego ilości w opakowaniu, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia czy metod wytwarzania.

    Jakich błędów unikać przy znakowaniu żywności?
  • Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej 2021-02-08

    Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej

    W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm. Posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne. Wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób -  często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska, czy złym odżywianiem.

    Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej
  • Zapraszamy na bezpłatne webinarium "Zrozumieć we 2021-02-02

    Zapraszamy na bezpłatne webinarium "Zrozumieć wegan i wegetarian - tworzenie bezmięsnych produktów i usług"

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza do skorzystania z bezpłatnego szkolenia pt. „Zrozumieć wegan i wegetarian - tworzenie bezmięsnych produktów i usług”. Organizatorem szkolenia jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie.

    Zapraszamy na bezpłatne webinarium "Zrozumieć wegan i wegetarian - tworzenie bezmięsnych produktów i usług"
  • Czy KGW to współczesne aktywistki? 2021-02-01

    Czy KGW to współczesne aktywistki?

    KGW to forma działalności kobiet niezbyt popularna w innych krajach europejskich. Panie od wielu lat tworzą niezależną organizację, wpisując się w kartę aktywizacji kobiet na obszarach wiejskich i silnie integrując lokalną społeczność. Wpływają w ten sposób na wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich.

    Czy KGW to współczesne aktywistki?
do góry