Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje branżowe/Rozwój obszarów wiejskich

Rozwój obszarów wiejskich

Aktualne informacje z działu

Znaleziono wiadomości: 61.

  • O zwierzętach w agroturystyce w teorii i praktyce 2018-12-18

    O zwierzętach w agroturystyce w teorii i praktyce

    W czwartek, 13 grudnia 2018 r. w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”. Wzięło w niej udział około 60 osób ze wszystkich powiatów województwa świętokrzyskiego, a wśród nich rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele ARiMR oraz

    O zwierzętach w agroturystyce w teorii i praktyce
  • Targ Świąteczny w Olejarni Zagłoby w Mikułowic 2018-12-12

    Targ Świąteczny w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach

    W sobotę, 15 grudnia 2018 r. w godz.10-17 w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach (Mikułowice 336, 28-100 Busko-Zdrój) odbędzie się Targ Świąteczny.

    Targ Świąteczny w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach
  • Boom na świeżo wyciskane soki 2018-11-20

    Boom na świeżo wyciskane soki

    Świeże soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej to samo zdrowie. Można powiedzieć, że to jedyna droga, aby dostarczyć naszemu organizmowi budulca najwyższej jakości.

    Boom na świeżo wyciskane soki
  • Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzen 2018-11-15

    Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnika

    „Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnika” to temat wyjazdowego seminarium, które odbyło się 8 i 9 listopada w powiecie sandomierskim. Wzięło w nim udział osiemnastu doradców ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Szkolenie zostało zorganizowane przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu na zlecenie ŚODR, w ramach

    Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnika
  • Zapraszamy na konferencję pn.: „Zwierzęta w go 2018-11-14

    Zapraszamy na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza rolników prowadzących gospodarstwa agroturystyczne z terenu województwa świętokrzyskiego na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej"

    Zapraszamy na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”
  • Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarn 2018-10-24

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni

    23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni
  • Renesans form rękodzielniczych 2018-10-22

    Renesans form rękodzielniczych

    Techniki rękodzielnicze przeżywają dziś odrodzenie. Są one odstępstwem od produkowanych masowo chińskich, plastikowych ozdób lub upominków dostępnych niemal w każdym sklepie. Podukty wytworzone ręcznie stanowią niepowtarzalne kompozycje, a nawet mistyczne dzieła sztuki, które „posiadają duszę”.

    Renesans form rękodzielniczych
  • „Ocalić od zapomnienia” - dziedzictwo kultury 2018-10-19

    „Ocalić od zapomnienia” - dziedzictwo kultury materialnej wsi

    Dziedzictwo kulturowe to zasób rzeczy nieruchomych i ruchomych wraz ze związanymi z nim wartościami duchowymi, zjawiskami historycznymi i obyczajowymi. To spuścizna książek, dzieł sztuki, zabytków historii i nauki, ale też przekazu ustnego, tradycji i muzyki ludowej.

    „Ocalić od zapomnienia” - dziedzictwo kultury materialnej wsi
  • Zapraszamy na event promujący ofertę szlaku kuli 2018-10-08

    Zapraszamy na event promujący ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na event pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka” promujący ofertę kulinarną Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Wydarzenie odbędzie się 23 października br. w godzinach 11.00 do 15.00 w Karczmie „Kuźnia Smaków” w Tokarni.

    Zapraszamy na event promujący ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków
  • Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów woje 2018-10-01

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego

    30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego
do góry