Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Rozwój obszarów wiejskich

Rozwój obszarów wiejskich

Aktualne informacje z działu

Znaleziono wiadomości: 287.

  • Piknik Czas na Wieś i Bitwa Regionów w Sichowie 2024-06-11

    Piknik Czas na Wieś i Bitwa Regionów w Sichowie Dużym

    9 czerwca 2024 roku już po raz trzeci odbył się Piknik Rolniczy „Czas na Wieś”, który zorganizował Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski, oraz senator RP, Jacek Włosowicz.

    Piknik Czas na Wieś i Bitwa Regionów w Sichowie Dużym
  • O przyszłości, doradztwie i innowacjach na Forum 2024-05-30

    O przyszłości, doradztwie i innowacjach na Forum Nowoczesnego Rolnictwa w Kielcach

    O dużym sukcesie mogą mówić organizatorzy, prelegenci i goście pierwszej edycji Forum Nowoczesnego Rolnictwa — Rolnictwo 4.0. Wydarzenie odbyło się 29 maja 2024 r. w Auli Głównej Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach. Wzięli w nim udział eksperci, doradcy, praktycy, a także przedstawiciele instytucji z otoczenia rolnictwa. Partnerem merytorycznym Forum był Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

    O przyszłości, doradztwie i innowacjach na Forum Nowoczesnego Rolnictwa w Kielcach
  • [WIDEO] Smaki regionu królowały w Tokarni — wi 2024-05-27

    [WIDEO] Smaki regionu królowały w Tokarni — wideo relacja z konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" 2024

    Zapraszamy do obejrzenia krótkiej wideorelacji z finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego 23. edycja odbyła się 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.

    [WIDEO] Smaki regionu królowały w Tokarni — wideo relacja z konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" 2024
  • Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału woj 2024-05-27

    Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024

    W niedzielę 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się 23. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów. 

    Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024
  • Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dzi 2024-05-22

    Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" już w najbliższą niedzielę w Tokarni

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 26 maja 2024 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”.

    Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" już w najbliższą niedzielę w Tokarni
  • W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga 2024-04-22

    W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego za nami

    20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Korzecku odbyła się druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego z Gwiaździstym Rajdem Pieszym. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego.

    W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego za nami
  • Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do kon 2024-04-19

    Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do konkursu

    Trwa nabór zgłoszeń do 11. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Zapraszamy koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, a wyjątkowe potrawy przygotowują z pasją i sercem.

    Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do konkursu
  • Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej 2024-04-16

    Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia

    10 kwietnia 2024 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się szkolenie pn. „Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych” zrealizowane w ramach operacji „Wielokierunkowa dywersyfikacja działalności okołorolniczej jako innowacyjna alternatywa dla rozwoju małych gospodarstw rolnych"

    Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia
  • Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu tu 2024-04-08

    Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego

    20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach odbędzie się piknik turystyczny pełen różnorodnych atrakcji, które zapewnią wspaniałą rozrywkę oraz miło spędzony czas na świeżym powietrzu.

    Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego
  • Co przygotujemy na wielkanocny stół? 2024-03-27

    Co przygotujemy na wielkanocny stół?

    Święta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.

    Co przygotujemy na wielkanocny stół?
do góry