Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje branżowe/Rozwój obszarów wiejskich

Rozwój obszarów wiejskich

Aktualne informacje z działu

Znaleziono wiadomości: 64.

  • Fermentowane lekarstwo 2019-02-18

    Fermentowane lekarstwo

    Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.

    Fermentowane lekarstwo
  • Gospodarstwa opiekuńcze GROWID 2018-12-21

    Gospodarstwa opiekuńcze GROWID

    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako lider konsorcjum, wraz z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie O. Kraków, Uniwersytetem Jagiellońskim i Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie podpisało 5 grudnia 2018 roku umowę z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju na realizację projektu „Gospodarstwa opiekuńcze w rozwoju obszarów wiejskich wobec wyzwań demograficznych”, który będzie prowadzony w ramach strategicznego programu badań

    Gospodarstwa opiekuńcze GROWID
  • Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji 2018-12-21

    Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji świątecznej

    Zbliżający się okres Świąt Bożego Narodzenia to niezwykle uroczy i wzruszający czas. Związane są z nim różne wierzenia powiązane z naturą, a w licznych praktykach obrzędowych i religijnych często wykorzystywane są zioła. Według dawnych wierzeń Wigilia to dzień, w którym z pomocą ziół można było zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie na cały rok.

    Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji świątecznej
  • O zwierzętach w agroturystyce w teorii i praktyce 2018-12-18

    O zwierzętach w agroturystyce w teorii i praktyce

    W czwartek, 13 grudnia 2018 r. w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”. Wzięło w niej udział około 60 osób ze wszystkich powiatów województwa świętokrzyskiego, a wśród nich rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele ARiMR oraz

    O zwierzętach w agroturystyce w teorii i praktyce
  • Targ Świąteczny w Olejarni Zagłoby w Mikułowic 2018-12-12

    Targ Świąteczny w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach

    W sobotę, 15 grudnia 2018 r. w godz.10-17 w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach (Mikułowice 336, 28-100 Busko-Zdrój) odbędzie się Targ Świąteczny.

    Targ Świąteczny w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach
  • Boom na świeżo wyciskane soki 2018-11-20

    Boom na świeżo wyciskane soki

    Świeże soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej to samo zdrowie. Można powiedzieć, że to jedyna droga, aby dostarczyć naszemu organizmowi budulca najwyższej jakości.

    Boom na świeżo wyciskane soki
  • Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzen 2018-11-15

    Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnika

    „Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnika” to temat wyjazdowego seminarium, które odbyło się 8 i 9 listopada w powiecie sandomierskim. Wzięło w nim udział osiemnastu doradców ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Szkolenie zostało zorganizowane przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu na zlecenie ŚODR, w ramach

    Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnika
  • Zapraszamy na konferencję pn.: „Zwierzęta w go 2018-11-14

    Zapraszamy na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza rolników prowadzących gospodarstwa agroturystyczne z terenu województwa świętokrzyskiego na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej"

    Zapraszamy na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”
  • Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarn 2018-10-24

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni

    23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni
  • Renesans form rękodzielniczych 2018-10-22

    Renesans form rękodzielniczych

    Techniki rękodzielnicze przeżywają dziś odrodzenie. Są one odstępstwem od produkowanych masowo chińskich, plastikowych ozdób lub upominków dostępnych niemal w każdym sklepie. Podukty wytworzone ręcznie stanowią niepowtarzalne kompozycje, a nawet mistyczne dzieła sztuki, które „posiadają duszę”.

    Renesans form rękodzielniczych
do góry