Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Produkcja roślinna

Znaleziono wiadomości: 154.

  • Poznaj gleby Europy 2019-12-04

    Poznaj gleby Europy

    Europejskie Centrum Danych o Glebach (ESDAC - European Soil Data Centre) to tematyczne centrum danych związanych z glebą. Centrum działa pod patronatem Komisji Europejskiej. Jego celem jest zbieranie istotnych danych o glebach w Europie oraz ich przechowywanie.

    Poznaj gleby Europy
  • Niedoceniany ziemniak 2019-11-18

    Niedoceniany ziemniak

    Ziemniaki mają większe znaczenie w żywieniu człowieka niż się to powszechnie ocenia. Wysoka wartość żywieniowa ziemniaków wynika przede wszystkim z zawartości skrobi, białka, kwasu askorbinowego (witamina C) i składników mineralnych.

    Niedoceniany ziemniak
  • Dlaczego warto uprawiać międzyplony - rośliny o 2019-10-24

    Dlaczego warto uprawiać międzyplony - rośliny okrywowe

    Międzyplonami nazywa się rośliny, które - jak wskazuje nazwa - uprawia się miedzy dwoma plonami głównymi w celu wzbogacenia gleby (substancja organiczna), zapobiegania erozji, czy też uzyskania dodatkowej paszy.

    Dlaczego warto uprawiać międzyplony - rośliny okrywowe
  • Właściwości prozdrowotne soi 2019-10-22

    Właściwości prozdrowotne soi

    Jako pierwsi soję jako pożywienie zaczęli wykorzystywać Chińczycy ok. 1100 r. p.n.e. W Japonii nasiona soi pojawiły się na początku naszej ery, a do Europy dotarły w XVI w. W Chinach, Japonii i Korei soja nazywana jest świętą rośliną i odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych tych krajów.

    Właściwości prozdrowotne soi
  • 16 października - Światowy Dzień Żywności 2019-10-16

    16 października - Światowy Dzień Żywności

    Światowy Dzień Żywności został ustanowiony przez ONZ dla upamiętnienia powołania FAO - Agendy ds. wyżywienia i żywności. W ponad 150 krajach będą organizowane przedsięwzięcia, które mają na celu zwrócenie uwagi na problem głodu, bezpieczeństwa żywnościowego, a także niewłaściwego odżywiania (złej diety).

    16 października - Światowy Dzień Żywności
  • Węgiel wzbogaca… gleby 2019-10-11

    Węgiel wzbogaca… gleby

    Dwutlenek węgla (CO2) jest wskazywany przez ekologów jako główny sprawca ocieplenia klimatu. Obecnie są opracowywane plany ograniczenia emisji do atmosfery o 30% do 2030 r. Możemy to osiągnąć poprzez uprawę odpowiednich roślin powodujących wzrost zawartości próchnicy glebowej i szereg działań agrotechnicznych.

    Węgiel wzbogaca… gleby
  • Susza to zjawisko wpisane w nasz klimat 2019-10-09

    Susza to zjawisko wpisane w nasz klimat

    Susza to zjawisko wpisane w nasz klimat - takie twierdzenie pokutowało od wielu lat w naszym kraju. Dość często można spotkać się z głosami, że susze pojawiały się , a później zaczynało padać i wszystko wracało do normy. Niestety susza nie jest tylko „naszym” problemem i występującym lokalnie tylko na terenie naszego kraju. Nie ma co się łudzić - okresy suszy będą występowały coraz częściej i coraz dłużej.

    Susza to zjawisko wpisane w nasz klimat
  • Wapnowanie przyjazne klimatowi 2019-10-02

    Wapnowanie przyjazne klimatowi

    Wapnowanie jest zabiegiem agrotechnicznym, który sprzyja klimatowi dzięki redukcji emisji CO2 i innych gazów cieplarnianych do atmosfery.

    Wapnowanie przyjazne klimatowi
  • Do lasu po wypoczynek i zdrowie 2019-09-24

    Do lasu po wypoczynek i zdrowie

    Lasy to jeden z najcenniejszych elementów naszego środowiska. Należą do ekosystemów strategicznych. Są niezbędne do życia na ziemi i określane mianem zielonych płuc świata.

    Do lasu po wypoczynek i zdrowie
  • Rolniku, zostań przyjacielem pszczół 2019-09-20

    Rolniku, zostań przyjacielem pszczół

    Pszczoły miodne i dzikie pszczołowate odgrywają bardzo ważną role w zapylaniu roślin rolniczych, sadowniczych warzywniczych i zielarskich, a także w kształtowaniu i utrzymaniu bioróżnorodności świata roślinnego.

    Rolniku, zostań przyjacielem pszczół
do góry