Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności

Aktualności

Znaleziono wiadomości: 126.

  • Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowy 2018-05-25

    Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

     Załącznik nr 13 do Polityki bezpieczeństwa ochrony danych osobowych dla ŚODR Modliszewice

    Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
  • Świętokrzyskie Konfrontacje Nauki i Praktyki Rol 2018-05-14

    Świętokrzyskie Konfrontacje Nauki i Praktyki Rolniczej

    Zapraszamy do udziału w przedsięwzięciach realizowanych przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji "Świętokrzyskie Konfrontacje Nauki i Praktyki Rolniczej", które obędą się na przełomie czerwca i lipca 2018 roku w siedzibie naszego Ośrodka w Modliszewicach (ul. Piotrkowska 30).

    Świętokrzyskie Konfrontacje Nauki i Praktyki Rolniczej
  • Medal 25-lecia AgroLigi dla ŚODR Modliszewice 2018-06-22

    Medal 25-lecia AgroLigi dla ŚODR Modliszewice

    14 czerwca w Warszawie odbyła się 25. Jubileuszowa Gala Konkursu AgroLiga. W ogrodach Pałacu Prezydenckiego zgromadzili się najlepsi w kraju rolnicy i przedstawiciele najprężniej rozwijających się firm agrobiznesowych. Wśród zgromadzonych gości znaleźli się również przedstawiciele Ośrodków Doradztwa Rolniczego.

    Medal 25-lecia AgroLigi dla ŚODR Modliszewice
  • Zaproszenie na I Świętokrzyskie Forum Rolnicze 2018-06-20

    Zaproszenie na I Świętokrzyskie Forum Rolnicze

    Zapisz się na I Świętokrzyskie Forum Rolnicze, które odbędzie się w niedzielę, 24 czerwca w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach.

    Zaproszenie na I Świętokrzyskie Forum Rolnicze
  • Zajęcia edukacyjne w „Pszczelim Dworku” w Dym 2018-06-19

    Zajęcia edukacyjne w „Pszczelim Dworku” w Dyminach

    14 czerwca 2018 r. w Gospodarstwie Agroturystycznym „Pszczeli Dworek” w Dyminach odbył się Dzień Otwarty w Zagrodzie oraz konferencja nt. „Gospodarstwa edukacyjne i ich rola w rozwoju społeczno-gospodarczym wsi”.

    Zajęcia edukacyjne w „Pszczelim Dworku” w Dyminach
  • Ruszył nabór wniosków na  "Restrukturyzację m 2018-06-19

    Ruszył nabór wniosków na  "Restrukturyzację małych gospodarstw"

    Od 18 czerwca do 17 lipca 2018 r. w oddziałach regionalnych ARiMR można składać wnioski o przyznanie pomocy na "Restrukturyzację małych gospodarstw". Można to zrobić osobiście, za pośrednictwem upoważnionej osoby lub wysłać rejestrowaną przesyłką nadaną w placówce Poczty Polskiej.

    Ruszył nabór wniosków na  "Restrukturyzację małych gospodarstw"
  • W runi łąk i pastwisk 2018-06-19

    W runi łąk i pastwisk

    W bogatych zbiorowiskach użytków zielonych, poszczególne gatunki roślin przemieszane są ze sobą i tworzą wyjątkowe środowiska.

    W runi łąk i pastwisk
  • Dobre praktyki po belgijsku 2018-06-15

    Dobre praktyki po belgijsku

    Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie realizuje operację pt. „Dobre praktyki po belgijsku”

    Dobre praktyki po belgijsku
  • 2018-06-14

    Prace prowadzone na polu doświadczalnym ŚODR w Modliszewicach

    Pole doświadczalne ŚODR Modliszewice zajmuje powierzchnię 23,55 ha. Występują na nim gleby bielicowe należące do kompleksu zbożowo-pastewnego mocnego, klasy bonitacyjnej III a, III b, IV a. Zawartość próchnicy wynosi ok. 2%, odczyn pH gleby - 5,6-6,0. Zawartość podstawowych makroelementów: fosforu - wysoka i bardzo wysoka, potasu - średnia i wysoka, magnezu - średnia. Zawartość mikroelementów jest średnia, przy czym niska

    Prace prowadzone na polu doświadczalnym ŚODR w Modliszewicach
  • Znamy świętokrzyskich laureatów konkursu Nasze 2018-06-13

    Znamy świętokrzyskich laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

    W niedzielę, 10 czerwca, w Parku Miejskim w Kielcach odbył się Finał Regionalny XVIII Edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” 2018. O tytuł najlepszego żywnościowego produktu regionalnego województwa świętokrzyskiego walczyło 56 wyrobów, a wszystkie wytwarzane są przez lokalnych przetwórców oraz koła gospodyń wiejskich.

    Znamy świętokrzyskich laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
do góry