Święta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.
Co przygotujemy na wielkanocny stół?Oznaczenie PRODUKT POLSKI jest dla konsumenta informacją, że produkt został wytworzony w Polsce, na bazie krajowych surowców. Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany produkt spożywczy pochodzi z Polski? Wystarczy, że na etykiecie lub opakowaniu odnajdziesz znak PRODUKT POLSKI, nawiązujący kolorystyką do polskiej flagi.
PRODUKT POLSKI #kupujświadomieZapraszamy do udziału w 23. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2024 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”W okresie jesienno-zimowym, wzrasta ryzyko infekcji wirusowych. Podniesienie odporności organizmu należy do działań zapobiegawczych, które należy prowadzić Na odporność organizmu istotny wpływ zdrowe odżywianie - odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta, aktywność fizyczna, unikanie czynników stresowych, dobry sen.
Jak wzmocnić odporność organizmuMagnez nazywany jest pierwiastkiem życia. Uczestniczy w około trzystu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie i wpływa na pracę wielu układów: odpornościowego, krwionośnego, nerwowego, mięśniowego.
Magnez - niezbędny dla zdrowia15 października 2023 r. w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się kolejna edycja Święta Gęsiny. Celem tego wydarzenia było przypomnienie dawnych zwyczajów, jakie towarzyszyły hodowli oraz konsumpcji polskiej gęsi.
"Smaki Gęsiny" królowały w TokarniMiło nam poinformować, że cztery produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „PERŁY 2023”. Te prestiżowe nagrody przyznawane są co roku przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.
Perły 2023 dla czterech świętokrzyskich produktów!Obżynek, okrężne, wieńczyny to największe święto gospodarskie w rolniczym kalendarzu. Dożynki to czas niedługo po święcie Matki Boskiej Zielnej w myśl przysłowia „Na Wniebowzięcie pokończone żęcie”.
„Na Wniebowzięcie pokończone żęcie” - relacja z dożynek w Wólce TarłowskiejMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
XII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznychW najbliższą sobotę (12 sierpnia) w Chrobrzu w powiecie pińczowskim odbędzie się rozstrzygnięcie drugiego etapu VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów” dla województwa świętokrzyskiego. W tym etapie „Bitwy Regionów” wyłoniony zostanie reprezentant naszego województwa na finałowy etap konkursu. Jury oceni nie tylko walory smakowe potraw, ale również ich estetykę i
12 sierpnia finał etapu wojewódzkiego "Bitwy Regionów" - zapraszamy!