Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci. Uprawiano go powszechnie od epoki brązu i był bardzo popularny w Europie do czasów średniowiecznych. Orkisz uprawiany był do XX wieku, od tego czasu zaczął być stopniowo wypierany przez pszenicę zwyczajną, która była łatwiejsza w uprawie i dawała większe plony. Obecnie uprawa pszenicy orkiszowej wraca do łask. Uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż
Produkcja pszenicy orkiszowej metodami ekologicznymiMinister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - ogłasza konkurs nr 2/2018 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2018 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2018-2019.
Ogłoszenie o konkursie dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacjiJednym z głównych celów rolnictwa ekologicznego jest możliwość pozyskiwania wysokiej jakości żywności. Dlatego też powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na utrzymanie trwałej żyzności gleby, tak aby dała nam możliwie najlepszą jakościowo żywność. Każdy rolnik powinien z najwyższą starannością, wiedzą i kulturą prowadzić uprawy roślin, chroniąc przy tym glebę, dbając o stan fitosanitarny roślin, tak aby
Produkcja roślin rolniczych metodami ekologicznymi na przykładzie truskawki i ziemniakaW ramach systemu doświadczeń Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) na polu doświadczalnym naszego Ośrodka w sezonie 2016/2017 prowadzone były doświadczenia z 30 odmianami pszenicy ozimej, 24 odmianami pszenżyta ozimego, 15 odmianami owsa i 14 odmianami pszenicy jarej. Zapraszamy do zapoznania się wynikami doświadczeń.
Wyniki doświadczeń PDO ze zbożami prowadzonych na polu doświadczalnym ŚODR Modliszewice w sezonie 2016/2017Sandomierska konferencja „Innowacyjne technologie uprawy owoców i warzyw przeciwdziałające pogarszaniu się właściwości i spadkowi wartości gleb (obniżaniu ich żyzności) w nauce i praktyce z wykorzystaniem finansowania w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” to kolejny etap realizacji przez sandomierski Oddział ŚODR operacji w ramach Sieci innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).
Ogrodnicza konferencja glebowa w SandomierzuPowiat starachowicki usytuowany jest na obrzeżu północnej części województwa świętokrzyskiego, zajmuje obszar między Przedgórzem Iłżeckim a podnóżem Gór Świętokrzyskich. Charakteryzuje się bogactwem środowiska naturalnego oraz zróżnicowaną gospodarką rolniczo-hodowlaną. Nieodłącznym elementem kultury każdej małej ojczyzny jest kuchnia, w której używane są produkty charakterystyczne dla regionu. Smak rodzinnych
Współpraca producentów produktów z Listy Produktów Tradycyjnych z powiatu starachowickiegoZapraszamy do zapoznania się z najnowszymi artykułami naszego Działu Ogrodnictwa. Aktualne tytuły to m.in.:Ochrona warzyw zimą,Zmiany w działaniu "Rolnictwo ekologiczne",Kolorowe marchewki to nie GMO,Ochrona kapusty przed piętnówką kapustnicą. Artykuły dostępne są w zakładce "Aktualne porady i informacje" Działu Ogrodnictwa.
Nowe porady i informacje z zakresu sadownictwa, warzywnictwa i kwiaciarstwaW dniach 29-30 listopada 2017 roku w sali konferencyjnej w hotelu Sangate Hotel Airport odbyło się II Forum Wiedzy i Innowacji w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Forum miało na celu dostarczenie informacji na temat działania "Współpraca" w ramach PROW na lata 2014-2020, zakładania grup operacyjnych oraz realizacji przez nie projektów,
II Forum Wiedzy i InnowacjiW dniach 21-22.11.2017 r. w Targach Kielce odbyły się Targi Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH. Była to już III edycja tego ważnego wydarzenia w regionie świętokrzyskim, skupiające wielu wystawców, producentów owoców i warzyw, doradców rolnych, uczniów szkół rolniczych oraz osób zainteresowanych produkcja ogrodniczą.
Targi Horti-Tech 20171 stycznia 2018 roku rusza dobrowolny program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła (BVD/MD) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (IBR/IPV) w wybranych stadach bydła. Program powstał na wniosek Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Celem programu jest rozpoznanie i poprawa sytuacji epizootycznej chorób IBR/IPV i/lub BVD/MD w stadach bydła objętych programem.
Program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu (IBR/IPV) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (BVD/MD) w stadach bydła