Początek września obfituje w plony pomidorów, cukinii i papryki. Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Zawierają bardzo dużo witaminy C wpływającej na poprawę odporności. Są również wyjątkowo bogate w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca.
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną - zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP i B1 i beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Papryka to bomba witaminowa dla zdrowia i nie trzeba się w nią specjalnie zagłębiać, aby otrzymać wszystko, co najlepsze. Oprócz rozmaitych olejków eterycznych nadających charakterystyczny smak i aromat, stanowi także źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Z wyżej wymienionych warzyw można przygotować przepyszne, pachnące i zdrowe danie - leczo.
W dużym garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, całość smażyć na złoty kolor. Posypać papryką słodką i zieloną, wymieszać. Dodać pokrojoną w talarki kiełbasę i podsmażyć. Następnie pokroić w kostkę paprykę, pomidory, cukinię - wymieszać z cebulą i kiełbasą. Całość dusić pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
Sylwia Bryk