W ciągu trzech ostatnich lat produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 30% i nadal rośnie. Już co drugi kurczak wyprodukowany w naszym kraju wyjeżdża za granicę. Polski drób ma 16% udział w całej unijnej produkcji drobiu. Jesteśmy unijnym liderem i jednym z czołowych krajów w produkcji drobiu na świecie. Eksportujemy głównie do krajów Unii Europejskiej, ale też do Afryki i Azji. Branża drobiarska cały czas walczy o pozyskanie nowych rynków zbytu, wzrost sprzedaży drobiu do krajów trzecich, a także zwiększenie sprzedaży mięsa halal do krajów muzułmańskich. Niedawno swoje granice dla mięsa drobiowego z Polski ponownie otworzył Tajwan, który wcześniej zablokował import polskich kurczaków, po tym jak mieliśmy w kraju grypę ptaków. Eksportowi drobiu poza granice kraju sprzyjają dobre ceny mięsa oraz utrzymujący się wyjątkowo dobry popyt na filety. Podobnie wygląda sytuacja na rynku wewnętrznym. Ceny drobiu w kraju utrzymują się na dobrym, wysokim poziomie. Drogie są głównie tuszki z kurczaków i filety.
Ceny kurczaków na giełdach towarowych:
Ceny indyków na giełdach towarowych:
Rafał Sieroń
Źródło: Agrobiznes