Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które nie zostały przetworzone technologicznie.
W Polsce szczegółowe wymagania w zakresie rolnictwa ekologicznego reguluje ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. nr 116 poz. 975), natomiast unijnym aktem prawnym, obowiązującym także polskich rolników, jest Rozporządzenie Rady Europy (WE) nr 834/2007 ustanowione 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91; oraz rozporządzenie Komisji Europejskiej (WE) nr 889/2008 ustanowione 5 września 2008 r. wprowadzające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.
Do podstawowych celów rolnictwa ekologicznego zaliczamy:
Podstawowe zasady rolnictwa ekologicznego:
Uprawa roślin:
Chów zwierząt:
Co wolno a czego nie wolno stosować?.
Nie wolno stosować |
Wolno stosować |
Pasz przemysłowych |
środki ochrony roślin zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce (wykaz środków można uzyskać w Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu lub na stronie www.iop.poznan.pl/organizacja), |
GMO- organizmów genetycznie modyfikowanych |
|
Zapraw nasiennych, syntetycznych środków ochrony roślin |
|
Nawozów sztucznych |
nawozy i środki poprawiające właściwości gleby w rolnictwie ekologicznym (wykaz nawozów i środków można uzyskać w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach lub na stronie www.iung.pulawy.pl). |
Sztucznych koncentratów |
|
Promieni jonizujących |
Magdalena Olszewska
Źródło: www.kalendarzrolnikow.pl