Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Rolnictwo ekologiczne w pigułce

Rolnictwo ekologiczne w pigułce

2018-05-30

Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, które nie zostały przetworzone technologicznie.

W Polsce szczegółowe wymagania w zakresie rolnictwa ekologicznego reguluje ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. nr 116 poz. 975), natomiast unijnym aktem prawnym, obowiązującym także polskich rolników, jest Rozporządzenie Rady Europy (WE) nr 834/2007 ustanowione 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91; oraz rozporządzenie Komisji Europejskiej (WE) nr 889/2008 ustanowione 5 września 2008 r. wprowadzające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

Do podstawowych celów rolnictwa ekologicznego zaliczamy:

  • zachowanie wysokiego poziomu próchnicy, która warunkuje żyzność gleby;
  • utrzymanie równowagi biologicznej w środowisku produkcji rolniczej;
  • dążenie do zamknięcia obiegu materii w gospodarstwie poprzez zrównoważenie produkcji roślinnej ze zwierzęcą.

Podstawowe zasady rolnictwa ekologicznego:

Uprawa roślin:

  • nawożenie nawozami organicznymi lub naturalnymi, wytworzonymi we własnym gospodarstwie lub, w przypadku nieposiadania zwierząt, pozyskanymi z innych gospodarstw ekologicznych oraz nawozami i środkami poprawiającymi właściwości gleby, zakwalifikowanymi do stosowania w rolnictwie ekologicznym;
  • stosowanie ekologicznego materiału siewnego;
  • właściwy płodozmian, uwzględniający wsiewki i poplony, pozwalające na jak najdłuższe przykrycie gleby roślinnością;
  • odchwaszczanie mechaniczne, bez chemicznych środków ochrony roślin lub za pomocą środków ochrony zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym;
  • stosowanie preparatów biologicznych i wyciągów roślinnych.

Chów zwierząt:

  • właściwe utrzymanie zwierząt - zapewnienie odpowiedniej powierzchni oraz dostępu do wybiegów i pastwisk;
  • zachowanie dobrostanu;
  • maksymalna obsada zwierząt na 1 ha - nie więcej niż 1,5 DJP;
  • żywienie oparte na paszach pochodzących z własnego gospodarstwa lub innych, ale wytworzonych metodami ekologicznymi;
  • leczenie metodami naturalnymi, stosowanie alopatycznych weterynaryjnych produktów leczniczych oraz antybiotyków tylko za zgodą jednostki certyfikującej na odpowiedzialność lekarza weterynarii.

 Co wolno a czego nie wolno stosować?.

Nie wolno stosować

Wolno stosować

Pasz przemysłowych

środki ochrony roślin zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce (wykaz środków można uzyskać w Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu lub na stronie www.iop.poznan.pl/organizacja),

GMO- organizmów genetycznie modyfikowanych

Zapraw nasiennych, syntetycznych środków ochrony roślin

Nawozów sztucznych

nawozy i środki poprawiające właściwości gleby w rolnictwie ekologicznym (wykaz nawozów i środków można uzyskać w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach lub na stronie www.iung.pulawy.pl).

Sztucznych koncentratów

Promieni jonizujących

Magdalena Olszewska
Źródło: www.kalendarzrolnikow.pl

udostępnij
do góry