Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Certyfikacja żywności zrównoważonej

Certyfikacja żywności zrównoważonej

2024-03-21

Współczesny klient — konsument — kupując żywność oczekuje, aby była wysokiej jakości, bezpieczna, produkowana w sposób przyjazny środowisku z zachowaniem dobrostanu zwierząt i bioróżnorodności, do tego w przystępnej cenie — czyli produkowana w zrównoważonym systemie produkcji żywności. Wiele renomowanych firm produkujących żywność oczekuje od dostawców, aby ich produkty były nie tylko wysokiej jakości, ale ich produkcja odbywała się w sposób zrównoważony.

Certyfikacja zrównoważonej żywności FSA (ang. Farm Sustainability Assessement) wspiera firmy zajmujące się produkcją żywności i napojów oraz rolników w całym systemie, mając na celu stopniowe przechodzenie do zrównoważonej produkcji wyrobów rolnych. Certyfikacja zrównoważonej produkcji zwiększa znaczenie tej produkcji w całym łańcuchu dostaw, poprawia długoterminową perspektywę gospodarowania.

FSA zwiększa swój zakres, rośnie liczba wydanych certyfikatów i wraz z systemami GLOBAL GAP, Rolnictwo ekologiczne, Integrowana Produkcja jest potwierdzeniem wysokiej jakości produktów rolniczych produkowanych w Polsce.

Certyfikacja zrównoważonej produkcji daje szersze ujęcie produkcji rolnej związane z zarządzaniem produkcją, planowaniem oraz z ochroną środowiska naturalnego i przyrody. Certyfikacja zrównoważonej produkcji daje szersze możliwości sprzedaży, konkurowania na rynku krajowym i zagranicznym, zwiększa możliwość dostaw do dużych sieci handlowych. Ma także zadanie długofalowe — zrównoważony rozwój gospodarstwa. Certyfikat musi być odnawiany co roku.

Krzysztof Domagała

Źródło: rolnictwozrownowazone.pl/swiatowy-standard-certyfikacji-w-polsce/

udostępnij
do góry