Unia Europejska po raz pierwszy przyznała środki na badania nad mięsem produkowanym w laboratorium. Projekt będzie realizowany przez konsorcjum firm pod przewodnictwem hiszpańskiej firmy BioTech Foods, która zajmuje się produkcją mięsa wieprzowego w laboratorium już od 2017 r.
Rosnąca populacja ludzi, zagrożenia niekorzystnymi zmianami klimatycznymi stanowi wyzwanie, jeśli chodzi o połączenie żywności i zrównoważonego rozwoju. Dlatego mięso hodowane komórkowo jest traktowane jako jedna z największych innowacji stulecia, łącząca bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt i zrównoważony rozwój w wyjątkowy produkt.
Wynalezienie alternatywy mięsa jest jednym z priorytetów w walce z kryzysem klimatycznym. Branża producentów żywności jest drugim największym producentem dwutlenku węgla, a znaczny procent przypada na hodowlę bydła.
Firma BioTech Foods zamierza przeprowadzić działania na rzecz usprawnienia technologii produkcji mięsa hodowanego komórkowo do lipca 2022 r., kiedy to mięso z probówki stanie się realną alternatywą naturalnego mięsa.
W projekcie przewidziano również ocenę pełnego cyklu produkcyjnego pod kątem zapotrzebowania na energię potrzebną do zwiększenia produkcji mięsa hodowanego w laboratorium. Projekt dotyczyć ma zarówno mięsa drobiowego, jak i wieprzowego oraz wołowego.
Marian Szałda
źródło: www.biotech-foods.com
zdjęcie: pixabay.com