Zapraszamy producentów wytwarzających tradycyjne produkty żywnościowe z województwa świętokrzyskiego do wzięcia udziału w szkoleniu oraz procesie certyfikacji nadania marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Nabór trwa do 5 lipca 2022 r.
Rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® - zapraszamy do udziału w szkoleniu i procesie certyfikacjiW imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest Organizatorem konkursu, zapraszamy do udziału w II ogólnopolskim, amatorskim konkursie filmowym „Świat się kręci wokół wsi”. Nagraj i prześlij swój film do Organizatora konkursu. Pokaż, jak zmienia się polska wieś.
Weź udział w II ogólnopolskim konkursie filmowym „Świat się kręci wokół wsi”!Jesteśmy w fazie opadu czerwcowego. W wielu uprawach opad zawiązków jest bardzo zróżnicowany; duży opad występuje w uprawie śliw oraz wiśni. W przypadku jabłoni intensywność opadających zawiązek jest często bardzo różna, w zależności od stanowiska, odmiany czy intensywności kwitnienia. Pogodna i sucha aura powoduje dużą presję ze strony szkodników. Jest to czas zwalczania tarcznika niszczyciela oraz innych miseczników i
Aktualne zalecenia w ochronie sadów (23 czerwca)Już w najbliższą niedzielę, 26 czerwca br. zapraszamy na Piknik Poznaj Dobrą Żywność na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Podczas Pikniku prezentowana będzie polska żywność wysokiej jakości: produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, Produkt polski, produkty regionalne i tradycyjne oraz ekologiczne.
Piknik "Poznaj dobrą żywność" już w najbliższą niedzielę w WarszawieW malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się w niedzielę, 12 czerwca 2022 r. finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju
Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”Choroby zgorzelowe - to najczęściej występujące choroby na ogórku, ale także na melonie, kawonie, cukinii i dyni. Sprawcami zgorzeli są grzyby z rodzaju m.in.: Fusarium solani, Pythium, Rizoctonia solani, Phytophthora i Alternaria.
Choroby zgorzelowe dyniowatychW sadach owocowych pozostajemy w fazie intensywnego wzrostu zawiązków owocowych. Aura pogodowa w ostatnich dniach jest dynamiczna i zmienna. W okolicach Sandomierza wystąpiły opady deszczu, które w niewielkim stopniu poprawiły wilgotność gleby. W sadach jabłoniowych jest już okres, gdzie zagrożenie wysiewami pierwotnymi zarodników parcha jest minimalne (3-5%). Jednak nie zaprzestajemy ochrony, ponieważ w niektórych sadach
Aktualne zalecenia sadownicze [14 czerwca]W urokliwym miejscu - Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu w powiecie koneckim odbył się 11 czerwca 2022 r. „Przegląd Kół Gospodyń Wiejskich”. Rozstrzygnięto także pierwszy etap konkursu „Bitwa Regionów”.
Konecka „Bitwa Regionów” w malowniczej sceneriiW czwartek 9 czerwca w Stacji Doświadczalnictwa w Słupi Jędrzejowskiej odbywały się Dni Pola 2022. Wzięło w nich udział około stu osób. Celem spotkania było zaprezentowanie nowych odmian i doświadczeń polowych COBORU (Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych).
Dni Pola 2022 w Słupi Jędrzejowskiej - relacjaW dniach od 11 do 13 czerwca br., w Płońsku przy ulicy Sienkiewicza 11, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego organizuje III Krajowe Dni Pola. Organizatorzy zapraszają do udziału w wydarzeniu mieszkańców obszarów wiejskich i miejskich z całej Polski, rolników, producentów rolnych, firmy działające na rzecz sektora rolnego, doradców i przedstawicieli instytutów badawczo- naukowych.
[Aktualizacja] III Krajowe Dni Pola pod hasłem #rolnictwo przyszłości - transmisja online