W związku z wprowadzonymi w naszym kraju obostrzeniami oraz biorąc pod uwagę zminimalizowanie możliwości rozprzestrzeniania się COVID-19, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wprowadza do odwołania zmiany w organizacji pracy Ośrodka. Zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami i załatwianie spraw wyłącznie drogą mailową lub telefonicznie.
Zmiana organizacji pracy Ośrodka - prosimy o kontakt telefoniczny i mailowyNa tak postawione pytanie odpowiedź nasuwa się automatycznie - producentowi rolnemu, który złoży wniosek. Jednak często spotykam się z sytuacją, kiedy rolnicy - pomimo złożenia wniosku - pobierają dopłaty nienależnie. Często wynika to z niewiedzy tych osób. Z tego względu chciałbym przypomnieć kilka podstawowych zasad.
Komu przysługują dopłaty bezpośrednie?W sadach powoli rusza wegetacja. Według wielu ekspertów sadowniczych mamy nadal opóźnienie dwutygodniowe w stosunku do poprzedniego sezonu. Bardzo wielu sadowników wykonało już pierwsze zabiegi ochrony roślin, niektórzy wykonali już dwa zabiegi.
Aktualne zabiegi do wykonania w sadachNajwiększe zagrożenie dla buraka ćwikłowego stanowią m.in. mszyca burakowa, śmietka ćwiklanka, mątwiki i pchełka burakowa.
Profilaktyka i zwalczanie szkodników w uprawie buraka ćwikłowegoW ubiegłym sezonie uprawowym 2020 nastąpiły znaczące zmiany, jeżeli chodzi o ograniczenia w stosowaniu niektórych środków ochrony warzyw gruntowych, ale nie tylko. O tych zmianach pisałam już na początku ubiegłego roku. Niestety, w obecnym roku będzie podobnie.
Zmiany w programie ochrony roślin warzywniczych w 2021 rokuPandemia koronawirusa ma dwojakie konsekwencje dla obiektów agroturystycznych. Z jednej strony powoduje dużo większe zainteresowanie wypoczynkiem na wsi, z drugiej strony niesie za sobą wyzwania dla osób prowadzących taką działalność.
Profesjonalizm i bezpieczeństwo podstawą oferty turystyki wiejskiej w dobie pandemiiGroch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.
Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białkaZapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”Wiosną rośnie zagrożenie pożarowe związane z wypalaniem traw. Warto przypomnieć, że proceder ten jest niezgodny z prawem i grożą za niego surowe sankcje karne oraz cofnięcie dopłat wypłacanych przez ARiMR.
ARiMR przypomina - wypalanie traw grozi utratą dopłatParch jest jedną z najlepiej poznanych chorób jabłoni. Czynnikiem sprawczym parcha jest grzyb Venturia inaequalis. Mimo doskonałych metod, które umożliwiają określenie zagrożenia, sposobów ochrony, jak i prowadzonego doradztwa, parch uważany jest za najgroźniejszą chorobę jabłoni w Polsce.
Parch jabłoni - objawy i zwalczanie