Twórcą i administratorem Sytemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat nadawany będzie przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej.
Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt ma na celu ułatwić konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. W dzisiejszych czasach konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na skład produktu. Chcą wiedzieć z czego zostały zrobione i jakie mają właściwości. Niestety wielu z nich ma problemy z prawidłowym odczytywaniem etykiet.
Dzięki Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), informacje te będą wyraźnie wyeksponowane, a konsument otrzyma rzetelną informację, jakie substancje odżywcze dany produkt zawiera oraz jaki jest ich wpływ na organizm człowieka. Będzie to dla niego gwarancją, że dokonuje rozsądnej decyzji żywieniowej i wybiera wartościowy produkt. Z kolei przedsiębiorcy będą mogli wyróżnić swoje produkty spożywcze spośród innych dostępnych na rynku poprzez widoczne oznakowanie, które w jasny sposób komunikuje ich walory. Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w systemie.
Do udziału w Systemie Jakości CP przystąpić mogą przetwórcy, firmy handlowe, jednostki handlowe (np. sieci) i producenci rolni. Systemem Jakości Certyfikowany Produkt (CP) oznaczone są tylko te produkty z owoców i warzyw, do których nie dodano substancji, a pożądaną słodycz osiągnięto poprzez skład produktu w oparciu o naturalne surowce, oraz do których nie zostały dodane żadne substancje konserwujące.
Magdalena Olszewska
Źródło: www. ppr.pl, Materiały KUPS