Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 104.

  • Świadomy konsument - zdrowe zakupy 2018-11-23

    Świadomy konsument - zdrowe zakupy

    Umiejętność czytania etykiet i rozpoznanwania znaków towarowych umieszczanych na etykietach produktów świdczą o świadomości konsumenckiej. Jak zdefiniować świadomego konsumenta? Czy to osoba, która po prostu stara się odżywiać zdrowo i potrafi ze zrozumieniem czytać składy produktów na etykietach? To oczywiście za mało.

    Świadomy konsument - zdrowe zakupy
  • Prozdrowotne walory mięsa owczego 2018-11-15

    Prozdrowotne walory mięsa owczego

    Baranina i jagnięcina wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi, atrakcyjnym smakiem oraz prozdrowotnym działaniem na organizm.

    Prozdrowotne walory mięsa owczego
  • Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarn 2018-10-25

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni

    23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni
  • Kasztany w kulinariach 2018-10-18

    Kasztany w kulinariach

    Kasztany to kulinarny rarytas. Każdy, kto jadł pieczone kasztany wie, że to wyjątkowy przysmak. Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne. Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin - substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.

    Kasztany w kulinariach
  • Topinambur - zdrowie i piękno z natury 2018-10-17

    Topinambur - zdrowie i piękno z natury

    W Skarżysku Kościelnym topinambur znany był od dawna, ale obecnie przeżywa swój renesans, głównie za sprawą konkursu Nasze kulinarne Dziedzictwo. To warzywo ma ogromny potencjał. Może wpływać na ograniczenie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?

    Topinambur - zdrowie i piękno z natury
  • Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów woje 2018-10-03

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego

    30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego
  •  „Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z w 2018-09-19

    „Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego

    Miło nam poinformować, że trzy produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2018” przyznaną przez Krajową Kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

    „Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego
  • Sezon na grzybobranie rozpoczęty 2018-09-19

    Sezon na grzybobranie rozpoczęty

    Zbieranie grzybów w naszym kraju jest bardzo popularne. Ludzie chętnie spożywają grzyby ze względu na ich walory smakowe i zapachowe, choć nie posiadają wartości odżywczych.

    Sezon na grzybobranie rozpoczęty
  • Suszone przysmaki 2018-08-27

    Suszone przysmaki

    Jedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.

    Suszone przysmaki
  • Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu? 2018-08-03

    Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?

    Cydr, zwany inaczej jabłecznikiem to niskoalkoholowy napój powstający z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od lekko mętnego po klarowny i niskiej zawartości alkoholu - od 1,2 do 8,5%. Odznacza się świeżym, lekko słodkawym aromatem oraz kwaskowo-orzeźwiającym smakiem. Napoj ten jest idealny na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie.

    Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?
do góry