Umiejętność czytania etykiet i rozpoznanwania znaków towarowych umieszczanych na etykietach produktów świdczą o świadomości konsumenckiej. Jak zdefiniować świadomego konsumenta? Czy to osoba, która po prostu stara się odżywiać zdrowo i potrafi ze zrozumieniem czytać składy produktów na etykietach? To oczywiście za mało.
Świadomy konsument - zdrowe zakupyBaranina i jagnięcina wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi, atrakcyjnym smakiem oraz prozdrowotnym działaniem na organizm.
Prozdrowotne walory mięsa owczego23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym
Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w TokarniKasztany to kulinarny rarytas. Każdy, kto jadł pieczone kasztany wie, że to wyjątkowy przysmak. Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne. Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin - substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.
Kasztany w kulinariachW Skarżysku Kościelnym topinambur znany był od dawna, ale obecnie przeżywa swój renesans, głównie za sprawą konkursu Nasze kulinarne Dziedzictwo. To warzywo ma ogromny potencjał. Może wpływać na ograniczenie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?
Topinambur - zdrowie i piękno z natury30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiegoMiło nam poinformować, że trzy produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2018” przyznaną przez Krajową Kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
„Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiegoZbieranie grzybów w naszym kraju jest bardzo popularne. Ludzie chętnie spożywają grzyby ze względu na ich walory smakowe i zapachowe, choć nie posiadają wartości odżywczych.
Sezon na grzybobranie rozpoczętyJedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.
Suszone przysmakiCydr, zwany inaczej jabłecznikiem to niskoalkoholowy napój powstający z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od lekko mętnego po klarowny i niskiej zawartości alkoholu - od 1,2 do 8,5%. Odznacza się świeżym, lekko słodkawym aromatem oraz kwaskowo-orzeźwiającym smakiem. Napoj ten jest idealny na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie.
Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?