Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 104.

  • Festiwal Polska od Kuchni - trwają zapisy do konk 2023-03-26

    Festiwal Polska od Kuchni - trwają zapisy do konkursów dla kół gospodyń wiejskich (do 31 marca)

    Zabawa, koncerty, telewizja, wieka estrada a przede wszystkim najlepsza atmosfera oraz zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich - to główni bohaterowie Festiwalu „Polska od Kuchni” Ta wyjątkowa i niepowtarzalna trasa jedzie w Polskę już po raz trzeci!

    Festiwal Polska od Kuchni - trwają zapisy do konkursów dla kół gospodyń wiejskich (do 31 marca)
  • Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulina 2023-03-07

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    Zapraszamy do udziału w XXII edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2023 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
  • Startuje Bitwa Regionów - VIII edycja konkursu ku 2023-03-06

    Startuje Bitwa Regionów - VIII edycja konkursu kulinarnego dla KGW. Zgłoszenia do 31 marca

    Zapraszamy koła gospodyń wiejskich do udziału w VIII edycji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Zgłoszenia od 1 do 31 marca 2023 r.

    Startuje Bitwa Regionów - VIII edycja konkursu kulinarnego dla KGW. Zgłoszenia do 31 marca
  • Na tłusty czwartek - pączki opatowskie od Szareg 2023-02-15

    Na tłusty czwartek - pączki opatowskie od Szarego

    Tradycja wypieku pączków na ziemiach polskich pojawiła się w XIX wieku. Z biegiem czasu stała się symbolem święta - tłustego czwartku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zjedzenie tego dnia przynajmniej jednego pączka przynosi szczęście, więc w każdym domu zwyczaj ten do dziś jest kultywowany.

    Na tłusty czwartek - pączki opatowskie od Szarego
  • Boże Narodzenie z KGW Jędrzejów 2022-12-12

    Boże Narodzenie z KGW Jędrzejów

    Koło Gospodyń Wiejskich w Jędrzejowie powstało w listopadzie 2009 roku. Tworzą je osoby starsze (panie i panowie) mieszkające w Jędrzejowie w powiecie ostrowieckim. Obecnie koło liczy piętnaście członków. Działalność Koła jest wszechstronna. Polega głównie na współpracy z różnymi stowarzyszeniami, klubami i innymi KGW oraz na integracji z lokalnym społeczeństwem.

    Boże Narodzenie z KGW Jędrzejów
  • Szanuj żywność - stosuj zasadę 4P 2022-11-24

    Szanuj żywność - stosuj zasadę 4P

    Walka z marnowaniem żywności staje się ważnym zadaniem wszystkich krajów, jest wyzwaniem globalnym. Ma ona znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w czasie narastających kryzysów zewnętrznych i zachwiania ciągłości łańcuchów dostaw żywności. Żywność marnuje się na każdym etapie łańcucha żywnościowego, ale przede wszystkim w gospodarstwach domowych.

    Szanuj żywność - stosuj zasadę 4P
  • Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzysk 2022-11-17

    Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków

    Oferta szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków wzbogaciła się o kolejne produkty lokalne i regionalne charakterystyczne dla naszego województwa.  Dwudziestu siedmiu nowych członków szlaku kulinarnego otrzymało certyfikat marki podczas zorganizowanej 16 listopada 2022 r. w Strawczynku konferencji pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”.

    Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków
  • „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna 2022-10-25

    „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna” - zapraszamy do udziału w konferencji

    Zapraszamy na konferencję pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”, która odbędzie się 16 listopada 2022 r. w godzinach od 9.30 do 15.00 w restauracji „Szafranowy Dwór” w Strawczynku.

    „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna” - zapraszamy do udziału w konferencji
  • 2022-09-26

    Świętokrzyskie produkty regionalne nagrodzone „Perłami” 2022

    Miło nam poinformować, że trzy produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „Perła 2022” dla wyjątkowych produktów tradycyjnych. Prestiżowe nagrody przyznawane są przez krajową kapitułę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

    Świętokrzyskie produkty regionalne nagrodzone „Perłami” 2022
  • 2022-09-14

    „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” najlepszą publikacją tematyczną WODR!

    Mamy zaszczyt poinformować, że publikacja „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” zajęła pierwsze miejsce w 30. edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego.

    „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” najlepszą publikacją tematyczną WODR!
do góry