Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie oraz kilka innych nagrodzonych produktów tradycyjnych królowało w tym roku w skansenie w Tokarni podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja.
Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W identyfikacji produktów pomagały doradczynie z działu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wyłoniono 20 najlepszych regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego.
W Tokarni produkty oceniała dziesięcioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisja, jak co roku brała pod uwagę tradycyjną recepturę i surowiec, dodatki do żywności, smakowitość oraz czy produkt ma szanse zaistnieć wśród konsumentów, a dokładniej mówiąc, jaka jest forma prawna zgłaszającego produkt.
Konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki z żywnością lokalną oraz liczne stoiska z rękodziełem, a także występy zespołów ludowych. Było gwarnie, wesoło i tanecznie. Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Stoiska konkursowe odwiedzili zacni goście: wicemarszałek Marek Bogusławski, członkowie Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca i Tomasz Jamka oraz gospodarze wydarzenia: dyrektor ŚODR Modliszewice Jerzy Pośpiech i zastępca dyrektora Agnieszka Pietrzak.
Konkurs odbywał się w 4 kategoriach:
Komisja konkursowa przyznała 11 nagród głównych, które ufundował Świętokrzyski Urząd Marszałkowski. Obok nagród głównych komisja konkursowa przyznała 9 wyróżnień. Fundatorami tych nagród były instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice. Były to: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach, a także firma prywatna, tj. Huta Szkła Gospodarczego Tadeusz Wrześniak Sp. z o.o. ze Skrzyszowa. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody za udział sponsorowane przez ŚODR w Modliszewicach.
Statuetka „Perła” to najwyższe odznaczenie dla wytwórcy produktu tradycyjnego, wręczane podczas targów w Poznaniu. Ta prestiżowa nagroda przyznawana jest regionalnym wyrobom, które są wytwarzane tradycyjnymi metodami od co najmniej 25 lat, a oprócz tego wyróżniają się jakością i smakiem. Do tej pory jako województwo mamy 36 produktów z „Perłą”. W tym roku komisja nominowała 6 produktów naszego województwa. Kto otrzyma tą nagrodę dowiemy się 30.09.2023 w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu (pawilon 11 tzw. Iglica).
Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu oraz gratulujemy laureatom.
Jolanta Krupa