Obżynek, okrężne, wieńczyny to największe święto gospodarskie w rolniczym kalendarzu. Dożynki to czas niedługo po święcie Matki Boskiej Zielnej w myśl przysłowia „Na Wniebowzięcie pokończone żęcie”.
„Na Wniebowzięcie pokończone żęcie” - relacja z dożynek w Wólce TarłowskiejMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
XII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznychW najbliższą sobotę (12 sierpnia) w Chrobrzu w powiecie pińczowskim odbędzie się rozstrzygnięcie drugiego etapu VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów” dla województwa świętokrzyskiego. W tym etapie „Bitwy Regionów” wyłoniony zostanie reprezentant naszego województwa na finałowy etap konkursu. Jury oceni nie tylko walory smakowe potraw, ale również ich estetykę i
12 sierpnia finał etapu wojewódzkiego "Bitwy Regionów" - zapraszamy!15 lipca 2023 roku we Włoszczowie odbył się powiatowy finał konkursu „Bitwa Regionów”. Głównym celem konkursu było promowanie regionalnych potraw, jak również bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Przedmiotem konkursu było przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej z co najmniej jednego produktu (z wyłączeniem deserów) charakterystycznego dla koła gospodyń wiejskich lub obszaru, na którym działa
Powiatowa "Bitwa Regionów" we Włoszczowie rozstrzygnięta17 kół gospodyń wiejskich z powiatu koneckiego rywalizowało w powiatowym finale konkursu „Bitwa Regionów”. Konkurs towarzyszył Kuźnicom Koneckim - to coroczne święto powiatu koneckiego zorganizowano 8 lipca 2023 w Parku im. Małachowskich w Końskich.
Konecka „Bitwa Regionów” rozstrzygnięta24 czerwca 2023 roku w miejscowości Skarbka Dolna w gminie Bałtów odbył się finał regionalny konkursu „Bitwa Regionów” powiatu ostrowieckiego. W tegorocznym finale wzięło udział siedem kół gospodyń wiejskich z powiatu. Prezentowały one swoje potrawy regionalne.
„Bitwa Regionów” w powiecie ostrowieckim rozstrzygniętaZa nami jubileuszowa, 20. edycja konkursu wojewódzkiego „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”. Uroczyste wręczenie nagród laureatom miało miejsce podczas Dnia Otwartych Drzwi, 25 czerwca w Modliszewicach. Oto wyniki konkursu.
Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne - jubileuszowa edycja konkursu rozstrzygnięta!Jedną z atrakcji tegorocznego Dnia Otwartych Drzwi ŚODR w Modliszewicach (25 czerwca 2023) był jarmark żywności tradycyjnej i regionalnej, podczas którego producenci żywności funkcjonujący w ramach szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® oferowali certyfikowane produkty tradycyjne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego.
Świętokrzyska Kuźnia Smaków® na Dniu Otwartych Drzwi w ModliszewicachGarniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie oraz kilka innych nagrodzonych produktów tradycyjnych królowało w tym roku w skansenie w Tokarni podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja
Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 21 maja 2023 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Zapraszamy na finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni