Malina, to roślina znana i wykorzystywana od wieków. Jej owoce i liście posiadają cenne właściwości odżywcze i lecznicze. Polska jest jednym z głównych światowych producentów malin. Jednym z oczekiwań rynku jest dostarczanie konsumentom owoców bez pozostałości środków ochrony roślin. Ekologiczna uprawa malin pozwala sprostać tym wymogom.
Jak nawozić maliny w ekologii?Najtańszym i najprostszym sposobem przechowywania porów jest pozostawienie ich w polu.
Gdzie i jak przechować pory?Po tym, co tu napiszę, myślę, że większość jednak zdecyduje się na zasilenie roślinną gwiazdą betlejemską (poinsecją, botanicznie - wilczomleczem nadobnym) kompostownika. Często nasze wysiłki, żeby utrzymać poinsecję w dobrej kondycji przez okres świąt, zwłaszcza te zakupioną w sieciówce, zniechęcają do dalszej walki.
Gwiazda betlejemska - wyrzucić po świętach czy zostawić?Bardzo lubimy grudniki, inaczej nazywane kaktusami Bożego Narodzenia zygokaktusami, grudniówkami, kaktusami listopadowymi, barbórkami, raczkami, filokaktusami, epifylum zimowymi, bierwionami zimowymi. Lista jest długa, bo też ten kwiat jest powszechnie uprawiany. Podejrzewam, że to z tego powodu, że przynosi nam radość w okresie zbyt wielu zbyt krótkich dni.
Czy grudnik kwitnie w grudniu i co z nim dalej?Głównymi sprawcami chorób warzyw korzeniowych są bakterie i grzyby. Rośliny porażane są w okresie całego cyklu uprawy, a później wraz z uszkodzonymi korzeniami przenoszone są do przechowalni, powodując masowe gnicie składowanych warzyw.
Choroby w przechowywaniu warzyw - część 3. KorzenioweBardzo duże straty w przechowalniach z cebulą i czosnkiem powoduje obecnie 5 chorób, wywołanych przez grzyby i bakterie. Często objawy tych chorób są widoczne już na polu w okresie wegetacji lub w czasie zbioru.
Choroby w przechowywaniu warzyw - część 2. CebuloweNajwiększe straty w okresie przechowywania warzyw kapustowatych powodują patogeny grzybowe i bakteryjne. Głównym czynnikiem sprzyjającym porażeniu warzyw w okresie wegetacji były niekorzystne warunki atmosferyczne. Poniżej przedstawiam choroby warzyw kapustowatych najczęściej obecnie występujące w przechowalniach.
Choroby w przechowywaniu warzyw - część 1. KapustowateJak co roku, mniej więcej o tej porze, przypominam posiadaczom pięknych ogrodów przydomowych o podlewaniu. Okrywamy przed mrozem, chuchamy i dmuchamy na nasze piękności, ale do utrzymania ich w dobrej kondycji potrzebna jest także woda.
Czy zimą należy podlewać ogrody?Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach zaprasza na 62. Ogólnopolską Konferencję Roślin Sadowniczych pod hasłem „Ochrona roślin sadowniczych w obliczu strategii Europejski Zielony Ład”.
IO-PIB zaprasza na konferencję "Ochrona roślin sadowniczych w obliczu strategii Europejski Zielony Ład"Jesteśmy na początku meteorologicznej zimy, zbiory już zostały zakończone, podobnie jak większość intensywnych prac w sadach. Jak wiemy, praca w gospodarstwie nigdy się nie kończy, więc przypominamy sadownikom o kilku sprawach, o których mogą zapomnieć lub nie zwrócić na nie uwagi.
Zalecenia sadownicze na początek zimy