Obecność owadów zapylających w sadzie wpływa korzystnie na ilość i jakość plonu, zapylanie przez nie kwiatów zwiększa liczbę nasion w owocach, czego następstwem są bardziej wyrównane w kształcie owoce o wyższych walorach smakowych.
Owady zapylające - porównanie aktywności i wydajnościDo fazy zielonego pąka w monitorowanych pod mikroskopem otoczniach sukcesywnie dojrzewały zarodniki parcha jabłoni, jednak nie było w tym okresie warunków do ich intensywnych wysiewów i infekcji. W związku z tym stosowaliśmy przede wszystkim programy zapobiegawcze.
Parch jabłoni - aktualne informacje i zabiegi chemiczne do wykonaniaSałata jest jednym z najpopularniejszych warzyw liściowych uprawianych i dostępnych na naszym rynku niemal przez cały rok. Jest uprawiana w szklarniach, pod folią oraz w gruncie. Ze względu na krótki okres wegetacji może być uprawiana jako przedplon, śródplon lub poplon.
Uprawa sałaty w gruncie od wiosny do jesieniOwoce aktinidii ostrolistnej posiadają unikalny skład, wykazują właściwości bakteriostatyczne, przeciwutleniające oraz wysoką aktywność enzymatyczną. Uważa się, że ich spożywanie ma pozytywne oddziaływanie prozdrowotne na organizm człowieka.
Mini Kiwi - cenny owocSporo już wiemy o naszych zapylających sprzymierzeńcach, w ostatnich latach powstało wiele opracowań na temat najbardziej wydajnego gatunku, jakim jest murarka ogrodowa, pełnych wskazówek jak je chronić przed niekorzystnymi praktykami rolniczymi, jak tworzyć domki dla tych owadów.
Jak pomagać murarkom ogrodowym w hodowlach na potrzeby gospodarstw sadowniczych?Nawożenie spełnia bardzo ważną rolę w technologii uprawy truskawki i ma duży wpływ na zdrowotność plantacji, wielkość plonu i jakość owoców.
Wpływ nawożenia na jakość owoców truskawekPoniżej przedstawiamy terminy monitorowania chorób malin, a także sposoby ich ograniczania.
Monitorowanie i sposoby ograniczania chorób malinPrzypominamy, że od 17 kwietnia 2020 roku nie możemy w sadach i na plantacjach jagodowych stosować środków ochrony roślin zawierających substancję czynną, jaką jest chlorpiryfos.
Zakaz stosowania chlorpiryfosuPapryka roczna (łac. Capsicum annuum) jest rośliną ciepłolubną, do prawidłowej wegetacji wymaga temperatury w zakresie od 19 do 28°C. Antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów i zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób.
Uprawa papryki pomidorowejDziś [8 kwietnia 2020 - red.] w laboratorium ŚODR o oddział w Sandomierzu „Centrum Ogrodnicze”, została przeprowadzona kolejna w tym sezonie mikroskopowa ocena stopnia dojrzałości otoczni parcha.
Aktualne zalecenia sadownicze i zabiegi chemiczne do wykonania