Nowalijki to młode warzywa, które po raz pierwszy ukazują się na wiosnę. Można do nich zaliczyć: rzodkiewkę, pomidora, sałatę, ogórka, młodą marchew, szczypiorek, nać pietruszki, cebulę dymkę, a także kiełki różnych roślin takich jak: rzeżucha, soja, pszenica, lucerna, owies, rzodkiewka, groch i inne. Kiełki roślin zawierają białka, cukry proste, tłuszcze, błonnik, witaminy A, B, C, E, H. Spożywanie kiełków obniża również cholesterol.
Obawy dotyczące spożywania nowalijek dotyczą głównie nawożenia, zwłaszcza azotem. Niestety nowalijki pobierają azot w sposób nieselektywny tzn. pobierają tyle ile go im dostarczamy. Konsekwencją takiej reakcji roślin jest nadmierna kumulacja azotanów, które mogą być redukowane do azotynów. Te z kolei są prekursorem związków o działaniu rakotwórczym.
Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie rezygnować z nowalijek. Wystarczy, że przy ich wyborze będziemy pamiętali o kilku zasadach, takich jak:
Niektóre nowalijki możemy wyprodukować również we własnym zakresie wysadzając korzenie pietruszki czy cebule dymki do doniczki i stawiając je na kuchennym parapecie. Po kilkunastu dniach będziemy mieli świeżą natkę i szczypior. Podobnie możemy postąpić z nasionami roślin, które wysiewamy do naczynia wyłożonego mocno zwilżoną gazą, a po kilku-kilkunastu dniach możemy wyrosłe kiełki wykorzystać do sałatek czy posypać nimi kanapki.
Małgorzata Miłek