Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Rośliny/Jak ograniczyć erozję gleby?

Jak ograniczyć erozję gleby?

2020-06-02

Erozja gleb jest procesem niszczenia gleby, aż do całkowitej likwidacji profilu glebowego. Naturalne przyczyny erozji to działanie czynników takich jak woda, wiatr, siła grawitacji oraz słońce. W wielu przypadkach na zjawisko erozji wpływa również działalność człowieka, poprzez stosowanie niewłaściwych praktyk rolniczych.  

Najczęściej występują erozje wodne oraz wietrzne. Proces erozji wodnej spowodowany jest przez działanie wód opadowych lub płynących na stokach, szczytach lub w dolinach rzecznych. Spływająca woda zbiera cząstki stałe gleby i wraz z nimi spływa do wód powierzchniowych. Erozja wietrzna polega na przenoszeniu cząstek gleby na duże odległości. W Polsce proces ten nie występuje w dużym nasileniu, jak również nie powoduje dużych zniszczeń. Jednym ze skutków tego procesu są np. nadmorskie wydmy, które powstały z przenoszenia cząstek z głębi kraju.

Na proces erozji narażone są szczególnie gleby, którym towarzyszy intensywna produkcja rolnicza. Proces ten doprowadza do stopniowego pogarszania się struktury gleby, poprzez zmniejszenie materii organicznej i substancji odżywczych, co w konsekwencji ma wpływ na spadek produkcji rolnej. Jedną z metod ograniczenia tego zjawiska jest zastosowanie prawidłowej agrotechniki.

Odpowiednie działania agrotechniczne są w stanie w znaczny sposób ograniczyć ten proces. Należą do nich:

  • wykonywanie orki poprzecznie do nachylenia stoku, co powoduje zatrzymanie śniegu oraz ogranicza zmywanie gleby,
  • na terenach silnie zagrożonych erozją wykonanie głęboszowania w odstępie czasu nie mniejszym niż 3-4 lata,
  • kontrola wilgotności gleby oraz nawadnianie jej według potrzeb,
  • nawożenie mineralne i organiczne w dawkach dostosowanych do żyzności gleb i poszczególnych elementów rzeźby terenu (zbocze, dolina, wierzchowina),
  • zastosowanie płodozmianu przeciwerozyjnego z uwzględnieniem roślin bobowatych, traw oraz roślin ozimych (np. rzepak, żyto, pszenżyto),
  • zadarnienie i koszenie co najmniej dwukrotnie w okresie wegetacji drogi spływu wód opadowych,
  • zatrzymanie resztek roślinnych w powierzchniowej warstwie gleby,
  • utrzymanie okrywy roślinnej na polach, międzyplon ścierniskowy, mulczowanie.

Jakub Lipnicki

Źródło:

  • okiemrolnika.pl
  • wrp.pl
  • tygodnik-rolniczy.pl
  • agropolska.pl
  • rynek-rolny.pl

zdjęcia: domena publiczna

udostępnij

  

do góry