Sprawcą choroby jest grzyb Alternaria dauci. Choroba występuje powszechnie na naci marchwi, selera, pietruszki oraz innych roślin. Źródłem zakażenia są zazwyczaj resztki pożniwne zostawione na polu w roku poprzednim, a także zakażone chwasty, rosnące w pobliżu założonej plantacji.
Grzyb z łatwością przenosi się z prądami powietrza, a liczne zarodniki kiełkują w kropli rosy w czasie 8-16 dni od momentu infekcji. Występowanie choroby jest groźne nie tylko z uwagi na infekowanie naci, ale także z uwagi na zakażanie korzeni pietruszki, która ma być przeznaczona do przechowywania. Pierwsze symptomy choroby możemy zauważyć już pod koniec lipca. Na naci pietruszki dają się zauważyć początkowo drobne i brunatniejące plamki, które z czasem powiększają się, nać żółknie i zasycha. Ograniczenie części asymilacyjnej naci powoduje obniżenie plonu korzeni pietruszki, gorsze jej przechowywanie lub całkowitą utratę plonu.
Alternarioza naci pietruszki (fot. M. MIłek)
Ochrona przed alternariozą polega na lustracji plantacji, a po zauważeniu pierwszych objawów choroby wykonać opryski roślin 2-3 krotnie co 7-10 dni preparatami zarejestrowanymi w aktualnym programie ochrony roślin warzywnych zarejestrowanych na dany rok. Środki do zastosowania dobierać należy z różnych grup chemicznych, z zachowaniem okresów karencji i prewencji.
Małgorzata Miłek