Rośliny

Znaleziono wiadomości: 642.

  • Zapraszamy na wyjazd studyjny do Stacji Doświadcz 2021-06-18

    Zapraszamy na wyjazd studyjny do Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian COBORU w Słupi Jędrzejowskiej

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na bezpłatny wyjazd studujny pt. "Dobór odmian i integrowana ochrona roślin jako podstawa nowoczesnej i efektywnej uprawy zbóż i bobowatych". Termin wyjazdu studujnego to piątek, 2 lipca 2021 r., rozpoczęcie o godz. 10:00 w siedzibie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian COBORU w Słupi Jędrzejowskiej (Słupia 256, 28-350 Słupia).

    Zapraszamy na wyjazd studyjny do Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian COBORU w Słupi Jędrzejowskiej
  • Wsparcie dla pszczelarzy i rolników po klęskach 2021-06-07

    Wsparcie dla pszczelarzy i rolników po klęskach żywiołowych

    Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie zmieniające zakres i sposób realizacji niektórych działań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

    Wsparcie dla pszczelarzy i rolników po klęskach żywiołowych
  • Zapraszamy na konferencję pt. „Uprawa roślin b 2021-06-02

    Zapraszamy na konferencję pt. „Uprawa roślin białkowych w różnych systemach i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt”

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na konferencję pt. „Uprawa roślin białkowych w różnych systemach i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt”. Konferencja odbędzie się 23 czerwca 2021 r. w siedzibie Ośrodka w Modliszewicach.

    Zapraszamy na konferencję pt. „Uprawa roślin białkowych w różnych systemach i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt”
  • Ochrona roślin przed ślimakami 2021-06-02

    Ochrona roślin przed ślimakami

    Ślimaki nagie (Gastropoda: Pulmonata) stanowią coraz większe zagrożenie dla wielu gatunków roślin. Szkody wyrządzane prze te agrofagi można zaobserwować na roślinach sadowniczych (np. malina, truskawka), rolniczych, zielarskich i ozdobnych.

    Ochrona roślin przed ślimakami
  • Ruszył nabór wniosków na dopłaty do materiału 2021-05-26

    Ruszył nabór wniosków na dopłaty do materiału siewnego

    Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła nabór wniosków o przyznanie dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany, mającej charakter pomocy de minimis w rolnictwie. Nabór potrwa od 25 maja do 25 czerwca 2021 r.

    Ruszył nabór wniosków na dopłaty do materiału siewnego
  • Zielony gaz - biometan 2021-05-25

    Zielony gaz - biometan

    W Europie Zachodniej, Stanach Zjednoczonych i Chinach rozwija się produkcja biometanu - zielonego gazu wytwarzanego z surowców odnawialnych, produkowanych w rolnictwie i przetwarzanych w biogazowniach.

    Zielony gaz - biometan
  • Zdrowe gleby, zdrowy klimat - projekt Carbon Farmi 2021-05-25

    Zdrowe gleby, zdrowy klimat - projekt Carbon Farming Interreg North Sea Region

    Carbon Farming Interreg North Sea Region to międzynarodowy projekt badawczy, którego zadaniem było wskazanie metod sekwestracji - redukcji dwutlenku węgla (CO2) w rolnictwie.

    Zdrowe gleby, zdrowy klimat - projekt Carbon Farming Interreg North Sea Region
  • Kto ma pszczoły ten ma miód, owoców i warzyw w 2021-05-20

    Kto ma pszczoły ten ma miód, owoców i warzyw w bród! Dziś Światowy Dzień Pszczół

    Organizacja Narodów Zjednoczonych na wniosek Słowenii ustaliła 20 maja Światowym Dniem Pszczół. Z tej okazji przypominamy, jak wiele zawdzięczamy pszczołom.

    Kto ma pszczoły ten ma miód, owoców i warzyw w bród! Dziś Światowy Dzień Pszczół
  • Gryka - uprawa nie tylko dla pszczół 2021-05-11

    Gryka - uprawa nie tylko dla pszczół

    Gryka jest znana ludzkości już od ok. 2000 roku p.n.e., kiedy to uprawiano ją w górskich rejonach Indii. Z Azji szybko trafiła do Chin, Korei i Japonii. Na kontynent europejski przywędrowała dopiero ok. XIV stulecia za sprawą mongolskich i tatarskich najeźdźców.

    Gryka - uprawa nie tylko dla pszczół
  • Stare, zdrowe proso 2021-04-30

    Stare, zdrowe proso

    Proso jest pradawnym zbożem, wywodzącym się z Chin i uprawianym na Ziemi od 12 tysięcy lat. Zboże to szybko rozprzestrzeniło się po całym terytorium Azji, gdzie zajęło znaczną powierzchnię upraw. Z uwagi na to, że szybko dojrzewa, dobrze plonuje oraz jest odporne na susze i upały, zyskało przewagę nad lokalnymi zbożami. Stopniowo dotarło do Europy i podbiło gusta kulinarne Europejczyków. W średniowieczu na ziemiach polskich

    Stare, zdrowe proso

  

do góry