W ostatnim czasie dużo mówi się o klimacie. Organizowane są konferencje klimatyczne, a polityka klimatyczna UE dąży się do tego, aby cała Europa była neutralna klimatycznie do 2050 roku. Wyjaśnijmy więc - czym właściwie jest klimat?
Jak definiujemy klimat?Gleba jest najcenniejszym kapitałem rolnika. Rolnicy powinni dbać o to, aby była ona urodzajna i produktywna. Gareth Davies - brytyjski rolnik i konsultant do spraw gleby podał 5 czynników, które decydują o „zdrowiu gleby”. Warto je poznać.
Zdrowa gleba po angielskuKasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego ogłosiła wysokość miesięcznej składki na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie w I kwartale 2021 roku.
Wysokość składek na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie w I kwartale 2021 rokuZachęcamy Państwa do zapoznania się z materiałami dotyczącymi monitorowania organizmów szkodliwych w uprawach kukurydzy, które zostały przygotowane przez Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie.
Choroby i szkodniki w uprawach kukurydzy - opracowanieSoczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znana była na Bliskim Wschodzie już 7,5 tys. lat p.n.e. Około 3 tys. lat przed naszą erą trafiła do Europy. Najczęściej uprawia się ją w Hiszpanii, Francji i Niemczech.
Soczewica cennym źródłem białka5 grudnia od kilku lat obchodzimy Światowy Dzień Gleby, ustanowiony przez Światową Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Hasło tegorocznego dnia to „Utrzymaj glebę przy życiu, chroń bioróżnorodność gleby”. Oto garść informacji o znaczeniu bioróżnorodności glebowej i organizmów glebowych w budowaniu żyzności gleb.
5 grudnia - Światowy Dzień GlebyZbliżamy się powoli do końca roku. Możemy już wstępnie podsumować jaki on był - czy mokry, czy suchy, zimny lub gorący. Z pewnością rok ten był pod względem meteorologicznym zaskakujący i dość zmienny.
Aktualne wskaźniki uwilgotnienia gleby w woj. świętokrzyskimApiterapia to metoda lecznicza zaliczana m. in. do medycyny niekonwencjonalnej, ziołolecznictwa i szerzej do naturopatii, wykorzystująca miód, pierzgę, kit pszczeli, mleczko pszczele, a nawet jad.
Do ula po zdrowieKażdy rolnik pracując na swojej ziemi w większym lub mniejszym stopniu wpływa na środowisko glebowe i na sąsiadujące siedliska lądowe i wodne. Oddziaływanie to od początku powstania rolnictwa było z reguły szkodliwe i niszczące. Dlatego też pierwsi rolnicy zaczęli zastanawiać się, w jaki sposób ograniczyć i unikać szkodliwych zmian w uprawach rolniczych.
Płodozmian - czy jest nam potrzebny?Pojęcie zielonej gospodarki jest ściśle powiązane z koncepcją zrównoważonego rozwoju. Pojawiło się w 2008 r z inicjatywy UNEP (United Nations Environment Programme - agenda ONZ ds. środowiska) jako metoda wyjścia z kryzysu gospodarczego.
Jak definiować zieloną gospodarkę?