Mając jednak na uwadze obecne zagrożenie epidemiczne MRiRW zwraca się z prośbą, zarówno do doradców, jak i rolników, o ograniczenie kontaktów bezpośrednich. Rolnicy mogą przekazywać dane niezbędne do sporządzenia ww. planów drogą elektroniczną. Wszelkie dostarczone przez rolnika informacje muszą być rzetelne i dokładne, gdyż od tego zależy opracowanie poprawnego i kompletnego planu.
Informacja dla doradców i rolników dotycząca Planów poprawy dobrostanu zwierząt oraz Planów działalności ekologicznej i rolnośrodowiskowejProwadzone są badania na określeniem aktywności antybiotycznej polskich miodów odmianowych oraz miodu manuka. Badaniami, prowadzonymi w latach 1999-2019, objęto 710 próbek miodów odmianowych.
Aktywność antybiotyczna polskich miodów odmianowychWiosna, to okres do przeprowadzenia na użytkach zielonych prac, które wpływają na ilość i jakość pozyskiwanych pasz. Celem prawidłowej pielęgnacji łąk i pastwisk jest stworzenie jak najlepszych warunków dla wzrostu i rozwoju wartościowych gatunków traw oraz roślin motylkowatych.
Zadbaj o użytki zieloneW naszym kraju powierzchnia ziemniaków w 2019 roku, według IERiGŻ - PIB wyniosła 304 tys. ha. Areał był nieznacznie większy od roku poprzedniego, ale plony z powodu suszy spadły o 10%.
Plony, zbiory, sadzeniaki…W ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w 2019 r. na polu doświadczalnym w Modliszewicach wykonano doświadczenie z owsem. Oto wyniki.
Plonowanie owsa w doświadczeniach PDO w 2019 rokuStyczeń postraszył nas niskimi wskaźnikami uwilgotnienia gleby i opadami o wiele niższymi, niż średnia z poprzednich lat. Taki przebieg pogody wzbudził niepokój rolników. Pojawiło się także wiele artykułów, w których autorzy wieszczyli nadejście suszy. Ostatnie opady poprawiły jednak sytuację.
Poprawia się stan uwilgotnienia glebyZdrowie gleby (określane również jako jakość gleby) - jak definiują Amerykanie - to ciągła zdolność gleby do funkcjonowania jako niezbędny ekosystem.
Czym jest zdrowie gleby?Nasiona zbóż, które są stosowane do siewu i pochodzą z własnego gospodarstwa często bywają porażone chorobami przenoszonymi przez ziarno. Najgroźniejsze z nich to fuzarioza kłosów i śnieć cuchnąca pszenicy. Duże porażenie tymi chorobami uniemożliwia wykorzystanie wyprodukowanego zboża na cele spożywcze oraz paszowe.
Zdrowie roślin zaczyna się od nasionWielu producentów warzyw korzysta z oferty polskiej firmy nasiennej Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Sp. z o.o., dlatego przedstawiam poniżej wybrane nowości odmianowe dostępne w ofercie firmy.
Nowości odmianowe w warzywnictwie gruntowymTematem przewodnim trzydniowej (11 - 13 lutego) sesji był Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin. W sesji uczestniczyli naukowcy zajmujący się ochroną roślin, pracownicy PIORIN oraz doradcy rolniczy.
W Poznaniu odbyła się 60. sesja Instytutu Ochrony Roślin