Rolnicy na co dzień wykonują prace w środowisku przyrodniczym , przez co są szczególnie narażeni na ukąszenia przez kleszcze oraz przenoszone przez nie choroby - boreliozę i odkleszczowe zapalenie mózgu.
Wzmożony wysyp tych pajęczaków zaczyna się w maju i trwa do późnej jesieni. Niebezpieczne są tylko zakażone osobniki, ale też nie da się z góry przewidzieć, z jakim możemy akurat mieć do czynienia, dlatego warto wiedzieć, jak się przed nimi chronić.
Podstawowe działania profilaktyczne:
Pamiętajmy, że kleszcze występują nie tylko w lasach i łąkach, złapać je można również na miejskich trawnikach, ogródkach.
Najważniejsze dla zdrowia naszego lub naszych zwierząt jest to, aby kleszcza wyjąć możliwie jak najszybciej. Im dłużej pajęczak tkwi w skórze, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia choroby lub infekcji. Idealnie byłoby, gdyby kleszcza usunął lekarz.
O tym musimy pamiętać:
Jak dochodzi do zakażenia?
Kleszcze przenoszą różne choroby zakaźne, z których najgroźniejsze to borelioza, wywoływana przez bakterie należące do krętków (z rodzaju Borellia) oraz kleszczowe zapalenie mózgu (KZM) wywoływane przez wirusa z rodziny flawiwirusów (Flaviviridae).
Do zakażenia dochodzi w czasie wysysania krwi. Dzieje się to w ciągu pierwszych 48 godzin - tyle czasu zajmuje bakteriom uwolnienie się z jelit kleszcza i przeniknięcie do jego ślinianek, skąd wraz ze śliną przechodzą do organizmu żywiciela.
Początkowo zakażenie przebiega bezobjawowo. Pierwsze objawy mogą pojawić się w ciągu 1-6 tygodni od ugryzienia.
Jeśli po ukąszeniu zauważymy u siebie objawy takie, jak wysypka, gorączka, dreszcze i ból głowy, konieczna jest natychmiastowa konsultacja lekarska i podjęcie leczenia.
Magdalena Olszewska