18 października br. Stany Zjednoczone wprowadziły embargo na polską wieprzowinę w związku z odkrytymi nieprawidłowościami. Według amerykanów dostawy mięsa miały pochodzić z zakładów znajdujących się w strefie objętej ograniczeniami w związku z ASF. Polskie służby weterynaryjne już zajęły się wyjaśnieniem całej sprawy.
Według amerykańskich służb weterynaryjnych dwa spośród dziewiętnastu polskich zakładów eksportujących mięso na tamtejszy rynek znajduje się na obszarze objętym restrykcjami w związku z występującym tam ASF i nie powinny w ogóle wysyłać mięsa do USA.
Strona polska zdecydowanie nie zgadza się z zarzutami padającymi ze strony Amerykanów. Polskie służby zapewniają, że wysyłka mięsa wieprzowego prowadzona jest zgodnie z wcześniej ustalonymi warunkami. Według polskich służb weterynaryjnych po stronie USA doszło do zwyczajnej pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc. Chodzi o dwa duże zakłady, które mimo że znajdują się w strefach z ograniczeniami, to restrykcje z tym związane ich nie dotyczą.
Polskie służby zapewniają, że regionalizacja ASF jest bez przerwy konsultowana z Komisją Europejską, ale mimo wystąpienia w Polsce ASF w 2014 roku eksport mięsa wieprzowego do USA był nadal kontynuowany, a wszystkie dotychczasowe wysyłki z Polski były dotychczas akceptowane przez służby amerykańskie. Kontrole służb amerykańskich, które zostały przeprowadzane w Polsce w sektorze wieprzowiny też nie zakwestionowały zasad regionalizacji ASF.
Główny Lekarz Weterynarii 19 października przekazał stronie amerykańskiej oficjalne pismo z odpowiedzią na zarzuty APHIS z prośbą o zniesienie zakazu importu wieprzowiny. Potwierdzono, że kwestionowane zakłady położone są w strefach wolnych, mimo że otoczone są obszarami objętymi restrykcjami ASF. Wskazano ustalone zasady tworzenia stref objętych ograniczeniami ASF w UE oraz zasady wydzielania z takich stref gmin miejskich, w których nie ma gospodarstw utrzymujących świnie, ani dzików zakażonych ASF. Ponadto przypomniano, że w 2017 r. w wyniku negocjacji ze stroną amerykańską dotyczących definicji stref objętych restrykcjami ASF, strona polska zgodziła się wprowadzić dodatkowe ograniczenia przy eksporcie do USA, wyłączając z możliwości eksportu świnie i zakłady nie tylko pochodzące z stref: niebieskiej i czerwonej, ale także ze strefy żółtej. Główny Lekarz Weterynarii ponadto zwrócił się z prośbą o dopuszczenie przesyłek oraz produktów mięsnych wieprzowych poddanych obróbce termicznej które są w drodze do USA .
Obecnie trwa intensywny dialog ze stroną amerykańską na temat zniesienia na tamtejszy rynek wprowadzonych restrykcji dla importu mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych z Polski.
Jakub Lipnicki
Źródło: