Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/ „Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego

„Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego

2018-09-19

Miło nam poinformować, że trzy produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2018” przyznaną przez Krajową Kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

  • Sandomierskie jabłko suszone w plastrach - producent: Inkubator Przetwórczy w Dwikozach - Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu.

  • Krówka kielczanka - producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bidzinach, powiat opatowski.

  • Kiełbasa wiejska od Bonarka - producent: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek, Wiązownica Duża, powiat staszowski.

Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się podczas Wielkiego Finału konkursu na Targach Smaki Regionów MTP w Poznaniu, 30 września br. o godz. 13.00 w pawilonie 11 (tzw. Iglica).

Uroczystości towarzyszyć będzie tzw. Wielka Degustacja Perłowa nagrodzonych produktów. Gratulujemy naszym producentom tych wyjątkowych nagród, życzymy dalszych sukcesów oraz wytrwałości na tym niszowym rynku żywności tradycyjnej, a Państwa - konsumentów zachęcamy do ich skosztowania i sięgania po inne, równie dobre i również nagrodzone statuetkami Perły produkty, których w województwie świętokrzyskim jest już dwadzieścia siedem. Warto przypomnieć, że nagrody Perły przyznawane są od 2003 roku przez Kapitułę Krajową konkursu a ich wręczanie odbywa się zawsze podczas Wielkiego Finału na Międzynarodowych Targach w Poznaniu.

Więcej informacji o produktach nagrodzonych Perłami na stronie www.sodr.pl/informacje-branzowe/rozwoj-obszarow-wiejskich/ oraz na stronie szlaku kulinarnego ŚKS www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl .

Teresa Wąsik

udostępnij
do góry