Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Aktywność antybiotyczna polskich miodów odmianowych

Aktywność antybiotyczna polskich miodów odmianowych

2020-03-16

Prowadzone są badania na określeniem aktywności antybiotycznej polskich miodów odmianowych oraz miodu manuka. Badaniami, prowadzonymi w latach 1999-2019, objęto 710 próbek miodów odmianowych.

Do probówek zawierających po 1 ml miodu dodawano 0,1 ml standardowego szczepu bakterii Stapholycoccus aureus. Na podstawie prowadzonych badań określono aktywność antybiotyczną odmian miodów.

Spośród krajowych miodów najwyższą aktywnością antybiotyczną wyróżniały się miody: gryczany, nektarowo-spadziowy, nawłociowy, spadziowy, lipowy i wrzosowy. Nieco niższą aktywność antybiotyczną charakteryzują się miody: rzepakowy, akacjowy i wielokwiatowy. Na tym samym poziomie określono aktywność bakteriobójczą miodu manuka. Spożywanie miodów w okresach przeziębień przyczynia się do podniesienia odporności organizmu. Naturalnym antybiotykiem jest propolis.

Krzysztof Domagała

Źródło: prof. dr hab. Bogdan Kędzia, mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia, „Badania nad aktywnością antybiotyczną polskich miodów odmianowych” -Pasieka 2/2020

udostępnij
do góry