Trwa nabór zgłoszeń do 11. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Zapraszamy koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, a wyjątkowe potrawy przygotowują z pasją i sercem.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich.
Konkurs skierowany jest do kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać zgłoszenie drogą elektroniczną do 15 maja 2024 r. poprzez wypełnienie formularza dostępnego na stronie www.bitwaregionow.pl lub pod linkiem https://www.kupujswiadomie.gov.pl/formularz-bitwa-regionow/
Konkurs będzie przebiegać w trzech etapach:
W tym roku pula nagród wyniesie ponad 65 tys. zł. Przewidziana jest również nagroda dodatkowa dla laureata I miejsca w finale — wyjazd przedstawicieli kół gospodyń wiejskich na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE.
Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, a także do czytania etykiet oraz kierowania się przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności.
Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa