Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Jagody - pyszne i zdrowe

Jagody - pyszne i zdrowe

2018-07-12

Sezon jagodowy w pełni. Przypuszcza się, że w tym roku będzie wyjątkowo krótki bowiem susza w lasach powoduje, że jagód jest niewiele. Jagody królują na straganach, przy leśnych drogach, a także w cukierniach. W tym roku ze względu na dobrą pogodę pojawiły się wcześniej niż zwykle. Na targowiskach średnia cena za kilogram jagód wynosi 21-24 zł.

Jagody zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy). Są źródłem wielu witamin: C, B1, B2, PP, E, karotenoidów (witamina A), inozytolu oraz soli mineralnych takich jak: wapń i potas. Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe (w formie suszonej) i regulujące trawienie (świeże), przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (na owsiki), odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi). Czarne jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom korzystnie wpływają na wzrok, ale także obniżają poziom cukru we krwi oraz cholesterolu.

Świeże jagody są pysznym dodatkiem do deserów, pierogów czy naleśników. Można przyrządzić z nich także soki i dżemy. Doskonale nadają się do mrożenia. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu. 

Mycie jagód jest niezbędne! Należy pamiętać by nie jeść jagód przed ich umyciem - niezależnie od tego w jaki sposób będą wykorzystywane. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblowicą - groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca. Larwy tego tasiemca są bowiem przenoszone przez zwierzynę np. lisy.

Monika Szmit

Źródło: www.kalendarzrolnikow.pl, www.poradnikzdrowie.pl

udostępnij
do góry