Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Jaja jednak nie szkodzą

Jaja jednak nie szkodzą

2018-05-09

Australijscy naukowcy dowiedli, że jedzenie jaj nie sprzyja chorobom układu krążenia. Ponadto nie stwarzają one większego ryzyka nawet dla osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2. Wyniki swoich badań opublikowali w piśmie "American Journal of Clinical Nutrition".

Opisali tam przebieg prowadzonych badań z udziałem prawie 130 osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Część uczestników przez rok zjadała 12 jaj tygodniowo, a druga część mniej niż dwa tygodniowo. W pierwszym, trzymiesięcznym okresie doświadczenia ochotnicy mieli za zadanie utrzymać stałą wagę, po czym przez kolejne trzy miesiące, przy tej samej liczbie zjadanych jajek, żywili się według diety nacelowanej na obniżenie masy ciała. Po zakończeniu tego etapu jeszcze przez 6 miesięcy badacze obserwowali ochotników, którzy nadal przestrzegali umówionej liczby zjadanych jaj. Wyniki badania wykazały, że jaja nie spowodowały żadnych niepożądanych skutków wśród uczestników. Na żadnym etapie naukowcy nie zauważyli między dwiema grupami różnic w markerach chorób układu krążenia. Co więcej, obie grupy uzyskały podobny spadek masy ciała, który trwał jeszcze po zakończeniu nakierowanej na chudnięcie fazy. Badanie uwzględniało przy tym szerokie spektrum markerów chorób sercowo-naczyniowych, m.in. poziom cholesterolu, glukozy czy ciśnienie krwi.

Badanie jednoznacznie wykazało, że ludzie nie muszą ograniczać jedzenia jaj, jeśli są one częścią zdrowej diety. Zdrowa dieta, jaką zastosowano w rocznym badaniu, kładła nacisk na zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych (np. obecnych w maśle) jedno- i wielonienasyconymi (jak pochodzące z awokado czy oliwy). Mimo, że jaja są bogate w cholesterol, a ludzie z cukrzycą typu 2 mają wyższe stężenie złego cholesterolu (LDL) badanie to wspiera dostępne już wcześniej wyniki, według których konsumpcja jaj ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi ludzi, którzy je jedzą. Jedzenie jaj natomiast może przynieść wiele korzyści. Jaja to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka i mikroskładników, które są ważne dla wielu elementów zdrowia i są częścią prawidłowej diety m.in. pomagają w regulowaniu przyjmowania tłuszczu i węglowodanów, pomagają utrzymać dobry stan oczu, serca, naczyń krwionośnych. Uzyskane rezultaty mają znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę, ale także dla całej populacji.

Rafał Sieroń
Źródło: farmer.pl

udostępnij
do góry