Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) ogłosił nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3. "Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych", poddziałanie 3.1. "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości", objętego PROW 2014-2020. Wnioski można składać od 28 listopada do 29 grudnia 2017 roku do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy dyrektora oddziału terenowego KOWR.
Lokalizacja KOWR w województwie świętokrzyskim pod adresami:
- Oddział Terenowy KOWR
ul. Piaskowa 18, 25-323 Kielce
tel. 41 343 31 90, fax 41 368 70 49
(dawna siedziba ARR OT w Kielcach)
Wsparcie ma formę zwrotu części kosztów kwalifikowalnych, tj. w czasie 3 lat od przystąpienia do systemu jakości.
Koszty kwalifikowalne obejmują:
- koszty kontroli związanych z wydaniem certyfikatu,
- składki na rzecz grupy producentów,
- koszty zakupu specjalistycznych publikacji
- koszty zakupu pułapek feromonowych, lepowych.
Pomoc jest przyznawana wnioskodawcy, który wytwarza produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi w ramach systemu jakości, i który nie otrzymywał tego rodzaju wsparcia dla tego samego produktu rolnego lub środka spożywczego w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego PROW 2007-2013.
W celu uniknięcia podwójnego finansowania tych samych celów z dwóch różnych źródeł PROW 2014-2020, pomoc będzie przyznawana pod warunkiem, iż wnioskodawca nie uzyskuje wsparcia na dofinansowanie kosztów transakcyjnych ze środków działania Rolnictwo ekologiczne.
Łączna wysokość pomocy nie może wynieść więcej niż równowartość 2 000 euro na gospodarstwo rocznie.
Refundacji podlegają poniesione koszty w wysokości nieprzekraczającej:
- 3 200 zł - w przypadku unijnych systemów jakości, których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz kiedy wytwarzane produkty są objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,
- 3 000 zł - w przypadku unijnego systemu jakości, kiedy wytwarzane produkty są objęte systemem rolnictwa ekologicznego,
- 2 750 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane w ramach integrowanej produkcji roślin, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin,
- 1 470 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”,
- 2 386 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”,
- 1 700 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”,
- 2 000 zł - w przypadku krajowych systemów jakości, kiedy produkty są wytwarzane:
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”,
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Kulinarne mięso wie¬przowe”,
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” - „Wędliny”.
O kolejności przysługiwania pomocy decydować będzie suma uzyskanych punktów.