Upał to stan pogody, w którym temperatura powietrza przy powierzchni ziemi przekracza 30°C. W ciągu dnia najwyższa temperatura występuje między godziną 15 a 18, a nie jak sądzi się powszechnie - w południe, zaś największe promieniowanie UV notowane jest między 12 a 13.
Wraz ze wzrostem temperatur znacząco wzrasta ryzyko odwodnienia oraz przegrzania organizmu. Upał może doprowadzić do wystąpienia udaru słonecznego lub cieplnego, który jest stanem zagrażającym zdrowiu, a nawet życiu. Jego objawy to: zmęczenie, silne bóle i zawroty głowy, nudności, gorączka, szum w uszach, drgawki, wzrost temperatury ciała zagrażający życiu, większa częstotliwość bicia serca oraz oddechu. Upał wpływa również na układ nerwowy człowieka. Wysokie temperatury mogą powodować ospałość, zdenerwowanie, a także wpływają na poziom koncentracji i efektywność pracy. Należy pamiętać, że upał jest szczególnie niebezpieczny dla osób starszych i dzieci. Trzeba również zadbać o zwierzęta, gdyż wysokie temperatury również u nich mogą przyczynić się do przegrzania organizmu.
W czasie upałów należy unikać przebywania w pełnym słońcu. Należy spędzać czas w miejscach zacienionych, a wychodząc na słońce stosować kremy z filtrem UV.
Przebywanie w słońcu przez dłuższy czas może skończyć się odwodnieniem i udarem słonecznym!
Podczas upałów należy spożywać dania lekkostrawne oraz zawierające w swym składzie dużą ilość wody. Doskonałe będą warzywa i owoce np. arbuzy, melony, pomidory, sałata, ogórki, cukinia, rzodkiewki i brokuły.
Pragnienie w gorące dni lepiej ugasi ciepła herbata, aniżeli zimny napój z kostkami lodu. Odpowiednia będzie także woda mineralna, np. ze szczyptą soli. Warto podkreślić, że należy unikać napojów i herbatek z moczopędnych ziół, takich jak rdest, pokrzywa, skrzyp polny czy mniszek lekarski.
Monika Sadowska