Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Pokażemy świętokrzyskie przysmaki poprzez rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków

Pokażemy świętokrzyskie przysmaki poprzez rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków

2022-07-19


W dniu 12 lipca 2022 roku w Skarżysku-Kamiennej w Zagrodzie Wieś.Co Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zorganizował szkolenie pt. „Rozwój rynku produktów żywnościowych wysokiej jakości w oparciu o funkcjonowanie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, rozpoczynając tym samym proces certyfikacji nadania marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®.

W szkoleniu, które jest obligatoryjnym warunkiem certyfikacji, uczestniczyło 27 producentów prowadzących przetwórstwo tradycyjne żywności i jej sprzedaż w miejscu wytwarzania bądź na rynek lokalny. Podmioty te ubiegają się o certyfikat szlaku ŚKS. Kolejnym warunkiem zakwalifikowania się był ich udział z produktem tradycyjnym w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” lub zgłaszany produkt był laureatem konkursów krajowych na najlepszy produkt tradycyjny, regionalny bądź wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych.

W trakcie szkolenia uczestnicy zostali zapoznani z procedurą certyfikacji, dobrymi przykładami funkcjonujących szlaków kulinarnych ze szczególnym uwzględnieniem Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego oraz jak skutecznie prowadzić marketing i promocję swoich produktów. To co istotne i co podkreślali wykładowcy, to konieczność powiązania sprzedaży produktów tradycyjnych z ofertą agroturystyczną i edukacyjną. Ważne jest również współdziałanie podmiotów na szlaku oraz rekomendowanie szlaku poprzez umieszczanie jego logo na produktach, w miejscu sprzedaży itp. Szlak rekomenduje podmioty , które wytwarzają produkty i potrawy tradycyjne, ale on też wymaga promocji. Jest to działanie w obie strony, które może przynieść korzyści.

Uczestnicy szkolenia mieli okazję do poznania się nawzajem, nawiązania kontaktów i współpracy oraz wymiany doświadczeń.

Dział Rozwoju Obszarów wiejskich realizuje w 2022r operację pn. „Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości”, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) - Plan Operacyjny KSOW na lata 2022-2023. W ramach operacji zostaną zrealizowane następujące zadania:

  • szkolenie dla nowych podmiotów, które chcą być włączone na szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków
  • certyfikacja w/w podmiotów
  • weryfikacja spełnienia warunków umowy przez podmioty będące uczestnikami szlaku,
  •  konferencja połączona z uroczystym wręczeniem certyfikatów
  •  aktualizacja strony internetowej szlaku ŚKS

 Jolanta Krupa

Szkolenie „Rozwój rynku produktów żywnościowych wysokiej jakości w oparciu o funkcjonowanie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków”

 

udostępnij
do góry