Podstawowym celem nawożenia w rolnictwie zrównoważonym jest pokrycie potrzeb pokarmowych roślin na poziomie umożliwiającym uzyskanie opłacalnych, wysokiej jakości plonów oraz zredukowanie zagrożeń dla środowiska naturalnego i człowieka.
Rolnictwo zrównoważone to efektywna produkcja wysokiej jakości bezpiecznej żywności w sposób dbający o zasoby (gleba, woda, powietrze), zapewniający ochronę bioróżnorodności i dobrostanu zwierząt oraz dochody rolników.
W nawożeniu zrównoważonym wykorzystujemy następujące techniki (rodzaje) nawożenia.
- Nawożenie donasienne (np. Plonwit).
- Nawożenie zlokalizowane pod korzeń.
- Nawożenie oparte o znajomość zasobności gleb i potrzeby pokarmowe roślin (tradycyjne).
- Nawożenie precyzyjne (analizy glebowe, mapy pól, zmienna dawka nawozów).
- Nawożenie dolistne makro i mikroelementami (np. Ekolist Standard).
- Nawożenie doglebowe makro i mikroelementowe (np. Azofoska).
- Nawożenie nawozami płynnymi (np. RSM).
- Fertygacja (uprawy ogrodnicze i sadownicze).
- Wapnowanie regeneracyjne i zachowawcze.
- Precyzyjne nawożenie azotem - dokładna dawka i aplikacja.
- Nawożenie nawozami o spowolnionym działaniu z inhibitorem ureazy.
- Nawożenie nawozami zielonymi i uprawa międzyplonów.
- Nawożenie nawozami organicznymi (np. komposty).
- Nawożenie nawozami naturalnymi płynnymi (gnojowica). Ważną rolę odgrywają właściwy termin nawożenia, dawka i technika aplikacji. Najlepsze efekty dają aplikatory doglebowe, jeśli jednak stosujemy w inny sposób, to wskazane jest jak najszybsze przykrycie glebą.
- Nawożenie nawozami naturalnymi stałymi (obornik). Należy dobrać właściwy termin, odpowiednią dawkę i jak najszybciej przyorać obornik po wywiezieniu na pole.
Krzysztof Domagała