W dniach 27-28 października br. w hotelu Gromada w Busku Zdrój odbyło się dwudniowe szkolenie pt. „Innowacyjność w żywieniu, systemach utrzymania bydła mięsnego kluczem do konkurencyjności sektora wołowiny” realizowane w ramach operacji własnych Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). W szkoleniu udział wzięli hodowcy bydła mięsnego i opasowego z województwa świętokrzyskiego oraz grupa doradców - zootechników z naszego Ośrodka.
Pierwszy dzień szkolenia stanowiły wykłady, podczas których uczestnikom przedstawiono zagadnienia dotyczące charakterystyki ras bydła mięsnego, żywienia i rozrody zwierząt, nowoczesnych technik produkcji pasz objętościowych oraz możliwości dofinansowania gospodarstw w perspektywie PROW 20014-2020. Wykłady prowadzone przez dr Marcin Gołębiewski z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zostały wysoko ocenione przez słuchaczy i były inspiracją do dyskusji nie tylko na sali wykładowej ale i w kuluarach.
Po teorii przyszła pora na praktykę. Drugi dzień szkolenia stanowił wyjazd studyjny do dwóch gospodarstw zajmujących się chowem bydła mięsnego. Pierwsze gospodarstwo znajdowało się w miejscowości Michałów w powiecie pińczowski., a drugie w Czechowcu w powiecie radomszczańskim. W tym dniu wykładowcami byli sami właściciele-hodowcy prezentowanych gospodarstw, którzy z uczestnikami szkolenia dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem w prowadzeniu chowu i hodowli bydła mięsnego. Ta forma edukacji wzbudziła duże zainteresowanie uczestników szkolenia, bo pomimo niesprzyjającej pogody, nikomu nie spieszyło się z powrotem do autokaru.
Grażyna Bukowska
Koordynator operacji
Projekt realizowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.