W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. Wydarzenie połączone było z dwoma tematycznymi imprezami: Jarmarkiem „Świętokrzyskie Smaki” oraz „Jawor - u źródeł kultury”.
O tytuł - „najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego” - rywalizowało 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich. Zapraszamy do obejrzenia relacji z tego wydarzenia.
Nagrody Główne w konkursie NKD 2021:
- Kiełbasa wiejska pieczona
Piotr Brożyna - Produkcja wędlin wiejskich
Porąbki, pow. kielecki
- Kiełbasa wiejska z Bęczkowa
Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS”
Bęczków, pow. kielecki
- Ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień Pasiasty”
Mariusz Małkiewicz - „Dziedzic” - Produkcja Serów
Drygulec, pow. opatowski
- Masło Ekstra z Pierzchnicy
Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o.
Pierzchnianka, pow. kielecki
- Jogurt naturalny ze Strzałkowa
Gospodarstwo rolne Mateusz Łukasik
Strzałków, pow. buski
- Zakamieński ser wędzony
Farma Jaga
Bogucice Drugie, pow. pińczowski
- Miód wielokwiatowy konecki
Sławomir Cichy - Pasieka rodzinna „Cichy”
Miłaków, pow. konecki
- Sorbet truskawkowy z Kunowa
„Dado”
Kunów, pow. ostrowiecki
- Ketchup szydłowski śliwkowy
Agnieszka Wierzbicka-Baxter, Purple Valley Sp.z o.o.
Szydłów, pow. staszowski
- Chleb wiejski
Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski
Kielce, pow. kielecki
- Wino białe gronowe wytrawne SOLARIS
Ewelina Ptak - Winnica „Złota Wieś”
Złota, pow. pińczowski
Wyróżnienia w konkursie NKD 2021:
- Kiełbasa z gęsiną
Monika Chat-Komoniewska Koło Gospodyń Wiejskich
Topola, pow. kazimierski
- Miód spadziowy
Piotr Skuza - Pasieka„Pan pszczółka”
Wola Malkowska, pow. staszowski
- Pierzga pszczela w miodzie akacjowym
Agnieszka i Krzysztof Bolon - Pasieka Brzezina
Szwagrów, pow. staszowski
- Ocet jabłkowy
Agnieszka Wysocka - Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”
Lubania, pow. kielecki
- Konfitura rabarbar z miodem
Aneta Grochowska - „Manufaktura Anety” Gospodarstwo sadownicze A.K. Grochowscy
Wola Żyzna, pow. staszowski
- Chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek”
Dariusz i Jolanta Ożdżyńscy - Piekarnia „Majka
Kunów, pow. ostrowiecki
- Piwo „Czas”
Aurore Strapart Browar
Kurozwęki, pow. staszowski
- Cieżniówka marynowana
Stefania Golenia
Kowala, pow. kielecki
- Smarówka z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami po Sadłowsku
Jadwiga Bakalarska Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
Sadłowice, pow. opatowski
Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2021”:
- Kiełbasa klonowska hycowana
DEF Dariusz Furmańczyk
Klonów, pow. skarżyski
- Ser podpuszczkowy z Pakuł
Serowarnia Pakuły - Aneta i Jan Król
Pakuły, pow. konecki
- Miód fasolowy
Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
Łążek, pow. sandomierski
- Pan Paweł - piwo z Kurozwęk
Aurore Strapart Browar
Kurozwęki, pow. staszowski
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie
Agnieszka Wierzbicka - Baxter PURPLE VALLEY Sp.zo.o.
Szydłów, pow. staszowski