Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/[Wideo] Najlepsze smaki regionu nagrodzone w Tokarni - finał wojewódzki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2021

[Wideo] Najlepsze smaki regionu nagrodzone w Tokarni - finał wojewódzki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2021

2021-07-01

Miniatura filmuW niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. Wydarzenie połączone było z dwoma tematycznymi imprezami: Jarmarkiem „Świętokrzyskie Smaki” oraz „Jawor - u źródeł kultury”.

 O tytuł - „najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego” - rywalizowało 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich. Zapraszamy do obejrzenia relacji z tego wydarzenia.

 


Nagrody Główne w konkursie NKD 2021:

  • Kiełbasa wiejska pieczona
    Piotr Brożyna - Produkcja wędlin wiejskich
    Porąbki, pow. kielecki
  • Kiełbasa wiejska z Bęczkowa
    Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS”
    Bęczków, pow. kielecki
  • Ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień Pasiasty”
    Mariusz Małkiewicz - „Dziedzic” - Produkcja Serów
    Drygulec, pow. opatowski
  • Masło Ekstra z Pierzchnicy
    Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o.
    Pierzchnianka, pow. kielecki
  • Jogurt naturalny ze Strzałkowa
    Gospodarstwo rolne Mateusz Łukasik
    Strzałków, pow. buski
  • Zakamieński ser wędzony
    Farma Jaga
    Bogucice Drugie, pow. pińczowski
  • Miód wielokwiatowy konecki
    Sławomir Cichy - Pasieka rodzinna „Cichy”
    Miłaków, pow. konecki
  • Sorbet truskawkowy z Kunowa
    „Dado”
    Kunów, pow. ostrowiecki
  • Ketchup szydłowski śliwkowy
    Agnieszka Wierzbicka-Baxter, Purple Valley Sp.z o.o.
    Szydłów, pow. staszowski
  • Chleb wiejski
    Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski
    Kielce, pow. kielecki
  • Wino białe gronowe wytrawne SOLARIS
    Ewelina Ptak - Winnica „Złota Wieś”
    Złota, pow. pińczowski

Wyróżnienia w konkursie NKD 2021:

  • Kiełbasa z gęsiną
    Monika Chat-Komoniewska Koło Gospodyń Wiejskich
    Topola, pow. kazimierski
  • Miód spadziowy
    Piotr Skuza - Pasieka„Pan pszczółka”
    Wola Malkowska, pow. staszowski
  • Pierzga pszczela w miodzie akacjowym
    Agnieszka i Krzysztof Bolon - Pasieka Brzezina
    Szwagrów, pow. staszowski
  • Ocet jabłkowy
    Agnieszka Wysocka - Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”
    Lubania, pow. kielecki
  • Konfitura rabarbar z miodem
    Aneta Grochowska - „Manufaktura Anety” Gospodarstwo sadownicze A.K. Grochowscy
    Wola Żyzna, pow. staszowski
  • Chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek”
    Dariusz i Jolanta Ożdżyńscy - Piekarnia „Majka
    Kunów, pow. ostrowiecki
  • Piwo „Czas”
    Aurore Strapart Browar
    Kurozwęki, pow. staszowski
  • Cieżniówka marynowana
    Stefania Golenia
    Kowala, pow. kielecki
  • Smarówka z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami po Sadłowsku
    Jadwiga Bakalarska Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
    Sadłowice, pow. opatowski

Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2021”:

  • Kiełbasa klonowska hycowana
    DEF Dariusz Furmańczyk
    Klonów, pow. skarżyski
  • Ser podpuszczkowy z Pakuł
    Serowarnia Pakuły - Aneta i Jan Król
    Pakuły, pow. konecki
  • Miód fasolowy
    Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
    Łążek, pow. sandomierski
  • Pan Paweł - piwo z Kurozwęk
    Aurore Strapart Browar
    Kurozwęki, pow. staszowski
  • Szydłowianka śliwka w czekoladzie
    Agnieszka Wierzbicka - Baxter PURPLE VALLEY Sp.zo.o.
    Szydłów, pow. staszowski

 

kategoria: Powiązane pliki [1]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
txt Transkrypcja filmu - Najlepsze smaki regionu nagrodzone w Tokarni - finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2021 2021-07-01 5,32KB pobierz plik: Transkrypcja filmu - Najlepsze smaki regionu nagrodzone w Tokarni - finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2021

udostępnij
do góry